Vijesti

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija za Raport: Ako Vlada popusti Sindikatu, dajem ostavku

Stotine rudara trenutno je okupljeno pred Vladom FBiH.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavku direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja, koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Kontaktirali smo generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andeliju. Odmah na početku za Raport kaže da će sam otići iz Elektroprivrede ako Vlada FBiH popusti Sindikatu rudara.

“Ukoliko se popusti Sindikati, dat ću sam ostavku. Ja sam tu da zaštitim ovu firmu. Ljudi moraju shvatiti da nema više para u Elektroprivredi. Nema. Mi moramo spašavati ovu firmu i sve ljude koji rade”, navodi Andelija.

Podsjeća da je ključni problem to što je Porezna uprava FBH blokirala račune za četiri rudnika – Breza, Kakanj, Kreka i Zenica.

“Dužni su od 70 do 90 miliona KM. Toliko novca im ne može niko dati. Jer jednostavno niko toliko više nema”, navodi Andelija za Raport.

Trenutno je na snazi moratorij koji je Vlada FBiH uvela za rudnike po kojem ne moraju plaćati obaveze.

“To ističe 1. 2 2022. godine. Direktori su onda dužni pokrenuti stečaj jer neće moći izmiriti obaveze. Mi želimo to da spriječimo, borimo se da ne dođe do toga, ali nam Sindikat nas gura u to. Ako Vlada FBiH ispuni njihove uvjete, to će biti neminovno tako”, naveo je Andelija.

Pitamo ga za plaće u rudnicima.

“Spin je da je tamo nekome plaća oko 500 KM. Kopači imaju oko 1000 KM bez toplog obroka i ostalih dodataka. To je činjenica. I to se neće promijeniti”, naveo je Andelija za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare