Vijesti

Direktor hrvatske policije o snimku: Službenici koji su tukli migrante bit će udaljeni s dužnosti

Glavni direktor hrvatske policije Nikola Milina obratio se javnosti povodom snimka na kojoj službenici hrvatske policije s fantomkama i u neidentificiranim uniformama tuku migrante na granici s BiH.

Kako bi rasvjetlili okolnosti događaja Milina je iznio činjenice koje su do sada utvrđene. Kazao je kako je oformljen stručni tim koji je upućen na teren i na moguću lokaciju događaja s ciljem da se rasvjetli situacija.

“Došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije”, kazao je i dodao kako postoji sumnja na težu povredu dužnosti i u toku je postupak udaljenja s dužnosti.

Dodao je kako su u saradnji s DORH-om s kojim će provoditi daljnje izvide. Ističe kako žele rasvjetliti događaj do kraja jer ne žele da se ocrni kvalitetan rad policije.

PROČITAJTE  Bebe u bolnici u Bosanskoj Gradišci dobile sepsu: Istražuje se šta se desilo

“Moramo demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. Cilj je zaustaviti krijumčare, uhapsili smo 4.000 krijumčara u zadnje dvije godine. Druga dezinformacija je da ima zataškavanja. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama – ženama, djeci, ali u drugim situacijama”.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u petak je potvrdio da su na snimku bili policijski službenici koji su tjerali i udarali migrante.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika. To je neprihvatljivo ponašanje policijskih službenika i ne bih to povezivao samo s borbom protiv migracija”, istakao je.

Dodao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije koji su bili ti koji su proveli analizu snimke. Kazao je da ne očekuje reakcije drugih država, te je rekao da u svakoj zemlji se dogode da pojedini policijski službenici naprave takve prekršaje.

PROČITAJTE  Erbas: Gledati Sarajevo, njegove mahale s munare Begove džamije i učiti ezan, nešto je neopisivo

Niz svjetskih medija objavio je snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te jedinice.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt.

Snimci su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem juna.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare