Svijet

Direktor Microsofta ubijen iz zasjede. Njegovoj bivšoj ženi prijeti smrtna kazna

Bivša supruga Jareda Bridegana, jednog od direktora Microsofta koga je iz zasjede ubio profesionalni ubica, optužena je za ubistvo sa predumišljajem. Tužioci na Floridi će za nju tražiti smrtnu kaznu.

Velika porota optužila je Shannu Lee Gardner za likvidaciju Bridegana iz zasjede, rekla je državna tužiteljka Floride Melisa Nelson.

Bit će izručena Floridi

Gardner (36) uhapšena je u West Richlandu u saveznoj državi Washington. Bit će izručena Floridi da joj se sudi, dodala je Nelson.

Država traži smrtnu kaznu ne samo za Gardner, već i za njenog novog supruga Marija Fernandesa Saldanu, koji je uhapšen u martu i optužen za Brideganovu smrt.

Saldana je uhapšen pošto je profesionalni ubica Henry Arthur Tenon (62) priznao krivicu za teško ubistvo, pokazuju sudska dokumenta.

Tužiteljka Nelson nije otkrila šta je dovelo do hapšenja Lee Gardner niti koji je bio motiv za ubistvo.

Međjutim, rekla je da "optužnica protiv Shannne Lee Gardner ukazuje na njenu ključnu ulogu u hladnom, proračunatom i s predumišljajem izvedenom ubistvu Jareda Bridegana“.

Upao u zasjedu

Nridegan, otac četvoro djece i programer softvera za Microsoft, upao je u zasjedu 16. februara 2022. godine.

Policija je saopćila da se nasred slabo osvijetljene ulici nalazila autmobilska guma. Bridegan je vjerovatno otvorio vrata svog automobila da bi je pomjerio s ceste. Tada je ustrijeljen više puta.

Gardner se udala za Saldanu 2018. godine i preselila u Washington pošto su mediji počeli da je pitaju o tom sumnjivom ubistvu. Ona je tvrdila da nema nikakve veze s tim.

Istraga je otkrila da je par imao „veoma gadan razvod“ i da je ubijeni imao „odnos pun sukoba“ i sa Gardner i s njenim sadašnjim mužem Saldanom, prenosi Danas.