Region

Direktor slovenske firme: Nestali radnici su vjerovatno mrtvi

U nesreći do koje je u četvrtak ujutro došlo u tvornici hemijskih proizvoda Melamin u slovenskom Kočevju, po zadnjim je podacima povrijeđeno dvadesetak ljudi od kojih je pet dobilo teške opekotine, a četiri osobe smatraju se nestalima. Ljekari su za slovenske medije kazali kako je dvoje od njih životno ugroženo. Kako javljaju slovenski mediji, požar u tvornici je ugašen i trenutno je pod nadzorom, te vatrogasci izvode hlađenje požarišta, no mjesto na kojemu se nalaze osobe koje se još uvijek vode kao nestale još je nedostupno zbog visoke temperature.

"Trenutno kontroliramo situaciju i još uvijek tražimo nestale u prostoru za koji pretpostavljamo da se u njemu nalaze, ali zbog visokih temperatura tamo još ne možemo", kazao je novinarima u Kočevju komandant lokalne vatrogasne brigade Leon Behin.

Srečko Štefanič, direktor firme Melamin u kojoj se nesreća dogodila, a koja proizvodi melaminska ljepila za papirnu, građevinsku i kemijsku industriju, tvrdi da više nema opasnosti da dođe do novih eksplozija i požara, da uzrok nesreće još nije utvrđen, te da za incident još nema objašnjenja jer ga je iznenadio.

"Melamin ima sve odgovarajuće dozvole za rad i dobre sigurnosne ocjene. Eksplozija nas je iznenadila i trenutno nemamo objašnjenja kako se to moglo dogoditi", kazao je.

Kako je ustvrdio, među četiri osobe koje se smatraju nestalima nema nijednog od skoro 200 zaposlenika Melamina, nego se radi o radnicima jedne druge firme koji su ujutro u Melamin dopremili cisternu s hemijskim materijalom za proizvodnju.

Prema riječima Štefaniča, nestali radnici vjerovatno su mrtvi jer je teško preživjeti uvjete kakvi su na mjestu nesreće.

Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič kazao je novinarima da današnja nesreća neće imati velikih dugoročnih štetnih posljedica na okoliš, ali se stanovnicima i dalje preporučuje da preventivno ostanu kod kuće, te da u slučaju nužnih poslova u gradu nose zaštitnu masku, prenosi Hina.