Region

Direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje upozorava na novi val epidemije

Direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) upozorio je u srijedu na ozbiljnost epidemiološke situacije u Sloveniji, nakon što je u srijedu zabilježen najveći broj zaraženih koronavirusom od početka godine, koji je premašio 2.000 slučajeva.

U zadnja 24 sata potvrđeno je rekordnih 2.145 novih zaraza koronavirusom, a umrlo devet pacijenata, te je broj preminulih od te bolesti prešao pet hiljada ljudi.

“Stanje je ozbiljno, povećava se broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, a vakcinisanost je preniska”, istaknuo je Milan Krek na konferenciji za novinare, dodavši kako se može očekivati pogoršanje stanja u zimskom razdoblju. “Bojimo se da idemo u novi val, idućih mjeseci očekujemo povećanje broja zaraza, posebno u skupinama koje nisu vakcinisane”, dodao je.

Po njegovim riječima u Sloveniji je i dalje dominantna delta varijanta koronavirusa, a stanje se može i pogoršati ako se pojavi nova, zaraznija varijanta koja je zabilježena u Engleskoj, o čemu dolaze informacije.

Ta nova varijanta po njegovim je riječima 20 posto zaraznija od ionako vrlo zaraznog delta soja, čiji je reprodukcijski broj širenja sličan onome kod ospica, prenijela je Hina.

Kao glavni problem zbog kojega je procijepljenost preniska, a broj zaraženih sve veći, Krek je naveo dezinformacije koje se pojavljuju u javnosti, kao i nedovoljno povjerenje u medicinsku struku. Izrazio je očekivanje da će Slovenci postati svjesni važnosti vakcinisanja i pridržavanja uputa o ponašanju u pandemiji, onako kako su to kao vrijednost prihvatili narodi koji su se najviše cijepili, poput Portugalaca.

Nastavi li se sadašnji trend povećavanja dnevnih zaraza i porast opterećenja bolničkih kapaciteta novo zatvaranje bi moglo postati jedini izlaz u krajnjoj situaciji, premda to niko ne želi, upozorio je Krek.

Preporučio je pridržavanje “dobrovoljnog lockdowna” u idućoj sedmici, kad su u Sloveniji prvi školski praznici u ovoj školskoj godini.

Po riječima direktora slovenskog Instituta, najviše novih zaraza bilježi se u dobnoj grupi od 15 do 24 godina, slijedi grupa od 35 do 44 godine koja je preslabo vakcinisana, a najviši rizik hospitalizacije je kod starijih od 55 godina jer u bolnici završi svaki peti.

Oni koji su stariji od 55 godina, a još se nisu vakcinisali trebali bi to odmah učiniti, upozorio je Krek.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare