Vijesti

Direktori obavještajnih službi BiH i S. Makedonije razgovorali o sigurnosnim izazovima

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić primio u radnu posjetu generalnog direktora Obavještajne agencije Republike Sjeverne Makedonije Erollda Musliua.

Čelni ljudi dvije obavještajne agencije razgovarali su o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i o regionalnim pitanjima, dosadašnjoj i budućoj međusobodnoj saradnji i izazovima kojima su trenutno izložene zemlje regije.

Razgovarano je o borbi protiv organizovanog kriminala, ekstremizma, terorizma i radikalizma u regiji i pojavama koje predstavljaju nacionalnu, regionalnu i globalnu prijetnju.

Mehmedagić i Musliu istakli su da je dosadašnja saradnja dvije agencije u ovom kontekstu doprinijela regionalnoj stabilnosti, jačanju vladavine prava i povjerenja građana u obavještajno-sigurnosni sektor.

Takođe, na sastanku se razgovaralo i o migrantskoj krizi i krijumčarenju ljudima što predstavlja veliki izazov za obje zemlje i regiju obzirom na činjenicu da su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija na tzv. migrantskoj ruti na Zapadnom Balkanu.

PROČITAJTE  U Sarajevu uhapšeno pet osoba osumničenih za ratne zločine nad civilima

Direktori Mehmedagić i Musliu istakli su da je saradnja dvije agencije od izuzetne važnosti za sigurnost dvije zemlje i dobrobit njenih građana, saopšteno je iz OSA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare