Kriminal

Direktoru Bosnalijeka određen jednomjesečni pritvor: Poznati novi detalji

Nedimu Uzunoviću, direktoru kompanije Bosnalijek određen je jednomjesečni pritvor. Ovu informaciju za Raport su potvrdili iz Tužilaštva BiH.

Naime, osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela organiziranog kriminala, odnosno za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, te pranje novca.

Advokat Nedima Uzunovića, Mirsad Crnovršanin je jedne prilike kazao da je istraga u ovom predmetu počela još 8. marta 2018. godine.

Podsjetimo, 45-godišnjeg N.U., osumnjičeni je u predmetu “Trik” koji se odnosi na istragu koruptivnih krivičnih djela i pranje novca na štetu kompanije “Bosnalijek”.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu je predložilo privremenu mjeru koja se odnosi na blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima.

Međutim, moramo napomenuti da je presudi prethodilo ročište na kojem je Enisa Adrović, tužiteljica iznijela tvrdnje za sumnju na krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i sklapanja štetnog ugovora, a za koja Tužilaštvo vjeruje da je počinio Nedim Uzunović u vrijeme dok je bio direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, kao i u periodu dok je bio prvi čovjek kompanije.

U svom izlaganju, ona je između ostalog, kazala kako kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičenih.

Pojasnila je da je kako ona navodi Uzunović je osnovao dvije velike kriminalne grupe. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu porodicu i prijatelje, a druga Uzunovića i njegove poslovne partnere u svijetu i BiH.

“Uzunović je transferirao ukupno 8.849.000 KM s računa Bosnalijeka na račune offshore kompanija, za koje imamo dokaze da su u Uzunovićevom vlasništvu. Zatim je taj novac prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoje, tako i svoje žene, djece, oca, punca i raznih prijatelja”, navela je ona.

Kao dio ključnog dokaznog materijala koji je Tužilaštvo dijelom predstavilo u sudnici, u okviru prijedloga za određivanje pritvora sačinjenog na 31 stranici spominje se i ugovor sa kompanijom CV Protect Moskva, koja je i danas najznačajniji kupac Bosnalijeka. Dat je i uvid u analitičku karticu u periodu od 6.12.2016. do 19.01.2017. godine.

Advokat Crnovršanin je naveo Tužilaštvo nema dokaze za svoje tvrdnje, kao ni dokaze o uplatama i vlasništvu.

“Prije 2,5 godine smo dostavili nalaz i mišljenje sudskog vještaka u kojem je ukazano na sve transakcije o kojima ovdje Tužilaštvo govori. Revizorski izvještaji su obuhvaćeni ovim nalazom i mišljenjem“, rekao je Mirsad Crnovršanin.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare