Vijesti

Divjaka su 1992. “naši” strpali u zatvor u Parsovićima. Ovo je njegovo tadašnje pismo “dragim prijateljima sarajevskim”

Decembar 1992. Jovan Divjak se nalazi u zatvoru u Parsovićima, Općina Konjic, četiri kilometra od Buturović Polja. Priveden od strane Armije BiH. Mora dokazivati da nije četnik. Kakvog li apsurda. Tada piše pismo “dragim prijateljima sarajevskim”…

Dragi prijatelji sarajevski… Sabite, Gradimire, Safete, Grebo, Stjepane, Senade, Zdravko, Cigo, Bisiću, Dinko, Srđane, Trifunovu, Dizdareviću, Gegiću, Vildano, Kimeta, Želimire, Vladimire, Vero, saborci Muslimani i Hrvati i ini drugi prijatelji
od 6. aprila 1992. godine nekima je zasmetalo i nije im ni do danas jasno zašto sam ja, Jovan Divjak, stao u redove boraca za slobodu, teritorijalnu celovitost i nedeljivost Republike Bosne i Hercegovine.

Za ovih osam ratnih meseci pratila su me od nepoverenja, sumnjičavosti i podozrenja pojedinaca, pa do pretnji ubistvom. Napadi i optuživanja u sredstvima javnog informisanja, posebno poslednjih tridesetak dana, veoma su gnusna i uvredljiva tako da se kvalificiram kao ekstra četnik s ekstremnim četničkim pogledima, optužujem se da održavam vezu s četnicima, da sam prodao Sarajevo, da zavađam muslimanski i hrvatski narod, da se bavim kriminalnim radnjama i tako dalje i tome slično. To su u većini slučajeva optužbe iz najdemokratskijeg tiska na svetu iz nama prijateljske zemlje.

Dragi prijatelji sarajevski, znate me dobro, nisam bio niti sam niti ću ikada biti četnikom. Predaja Sarajeva – sic! Niko mi ne može osporiti pravo da se zajedno s vama, Muslimanima i Hrvatima, građanima Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine borim za njenu slobodu.

Pretnji se ne plašim, bole gnusne optužbe i uvrede, ali dva prsta obraza ne dam nikome. I dalje ću se boriti i niko mi ne može oduzeti to pravo da slobodno i srećno živim u Logavinoj ulici i šetam se Vilsonovim šetalištem. Zahvaljujući mudrosti i dobronamernosti pitomih ljudi uz obalu reke Nertevice, sklonjen sam privremeno od onih koji su nameravali da im poslužim kao moneta za potkusurivanje. Ovde je u toku postupak na razotkrivanju prljavih rabota pojedinaca koji su preprodavali naoružanje, municiju i vojnu opremu i direktno uticali na uspešnost borbe na ovim prostorima.

Na redu je vojni tužilac. Svako će dobiti prema zasluzi. Armija Republike Bosne i Hercegovine je i u ovom slučaju pobedila. Neće me pokolebati maliciozne i gnusne optužbe niti me izbaciti iz našeg jedinstvenog fronta borbe za suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Srećni vam predstojeći praznici, prijatelji sarajevski, uz pozdrav: Smrt četnicima i neofašizmu! Sloboda Republici Bosni i Hercegovini!

Vaš Jovan Divjak, građanin Sarajeva i državljanin Bosne i HercegovinePovezani postovi: