Nauka

Divovska sunčeva pjega udvostručila se u 24 sata i usmjerena je prema Zemlji

Ogromna sunčeva pjega koja se udvostručila u samo 24 sata sada je okrenuta prema Zemlji – što znači da bi nam mogla poslati solarnu baklju u našem smjeru.

Sunčeve pjege su tamna područja na površini sunca koja su povezana s intenzivnim naletima zračenja. Djeluju tamno jer su hladnije od ostalih dijelova sunčeve površine.

Sunčeve pjege su relativno hladne jer se formiraju na područjima gdje su sunčeva magnetska polja posebno jaka – toliko jaka da sprječavaju da toplina unutar sunca dopre do njegove površine.

Ova zapetljana magnetska polja ponekad se mogu iznenada reorganizirati. Kada se to dogodi, iznenadna eksplozija svjetlosti i zračenja odbacuje se od sunca u obliku sunčeve baklje.

Sunčeva pjega koja je nedavno porasla poznata je kao AR3038. Snimka NASA-inog opservatorija Solar Dynamics u nedjelju pokazuje kako je Sunčeva pjega evoluirala tokom proteklog dana, izvijajući se i savijajući.

“Jučer je sunčeva pjega AR3038 bila velika. Danas je ogromna”, stoji na web stranici SpaceWeather.com. “Brzo rastuća sunčeva pjega udvostručila se u samo 24 sata.”

Magnetno polje povezano sa Sunčevom pjegom znači da bi potencijalno moglo poslati sunčevu baklju M klase na Zemlju – drugu najjaču vrstu. Međutim, nije poznato hoće li to biti tako.

Od ponedjeljka ujutro Centar za predviđanje vremena u svemiru Nacionalne uprave za ockeane i atmosferu (SWPC) nije izdao nikakva upozorenja o sunčevoj baklji.

Ako su dovoljno jake, solarne baklje mogu uzrokovati poremećaje na Zemlji, ometajući radiokomunikacijske mreže i navigacijske sisteme. To može uzrokovati probleme ljudima koji, između ostalih, rade u pomorskoj ili zrakoplovnoj industriji.

Ipak, vrijedno je napomenuti da baklja M-klase u svakom slučaju ne bi bila posebno ometajuća. Iako su baklje M-klase druga najjača vrsta solarnih baklji, one obično uzrokuju samo umjerene događaje zamračenja radija. Baklja M9, ​​najjača u M-klasi, mogla bi uzrokovati gubitak radio kontakta na desetke minuta u pogođenim područjima Zemlje i degradaciju niskofrekventnih navigacijskih signala. Baklje M-klase su dosta česte.

Manje uobičajene baklje X-klase su one koje mogu uzrokovati ozbiljnije probleme. Baklje X-klase najjača su vrsta baklje. Baklja X20, na primjer, prouzročila bi potpuno zamračenje visokofrekventnog radija na dnevnoj strani Zemlje na nekoliko sati, a čamci i avioni ne bi mogli koristiti navigacijske signale za to vrijeme.

Srećom, takve su baklje vrlo rijetke, a procjenjuje se da se događaju manje od jednom u svakih 11 godina – što je dužina prosječnog solarnog ciklusa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare