Dječak od 11 godina najmlađa žrtva korone u Hrvatskoj. Imao je rijetku komplikaciju

360

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica covid infekcije, javlja Jutarnji list.

Riječ je o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog koronavirusa u Hrvatskoj, a prema saznanjima dječak nije prethodno bolovao.

Jutarnji piše da je došlo do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena.

Kod dječaka je došlo do multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), vrlo rijetkog i iznimno opasnog sindroma koji pogađa djecu od dvije do 15 godina, a koji je detektiran u aprilu prošle godine u SAD i Velikoj Britaniji kod djece oboljele od covida-19.

Sindrom ima simptome slične sindromu toksičnog šoka i Kawasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih žila po cijelom tijelu.

“Upala može ograničiti protok krvi i oštetiti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može biti posljedica imunosnog odgovora tijela na prisustvo koronavirusa SARS-CoV-2”, objasnio je u stručnom radu Kwang Sik Kim, dječji infektolog u Dječjem centru Johns Hopkins. Najčešće se javlja u roku od četiri sedmice od izloženosti virusu.

Roditelji bi, prema njegovu savjetu, hitno trebali zatražiti liječničku pomoć ako oboljelo dijete ima temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa 24 sata ili duže te, uz to, ima barem još jedan od sljedećih simptoma:

– neuobičajena slabost

– crveni osip

– bol u trbuhu

– povraćanje i proljev

– crvene, ispucale usne

– crvene oči

– natečene ruke ili noge

Prema dosadašnjim iskustvima, smrtnost kod djece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 posto.