Svijet

Dječak završio u zatvoru zbog objave na društvenoj mreži

Autistični tinejdžer iz Kambodže Kak Sovann Chhay (16) uhićen je lipnju zbog objave na Telegramu.

Kako piše BBC, napisao je tekst u kojem navodno vrijeđa predstavnike vladajuće stranke. Svoju porodicu nije vidio od juna, a UN-ovi predstavnici rekli su kako su duboko uznemireni slučajem i traže njegovo puštanje na slobodu.

Dječak prema riječima svoje obitelji gotovo da ne govori od svoje devete godine. U školi u glavnom gradu Kambodže druga djeca bi mu se rugala, a on bi za vrijeme odmora čistio smeće u školskom dvorištu kako bi mu brže prošao odmor.

“Kada razgovara s nama, kaže tek jednu ili dvije riječi. Kada dođe vrijeme za obrok, siđe, pojede i odmah se vrati u sobu”, kaže njegova majka, inače aktivistkinja za ljudska prava. Usprkos slabom korištenju riječi, razvio je strah prema politici i kambodžanskoj historiji, što nije iznenađujuće s obzirom na historiju njegove porodice.

Njegov otac Kak Komphear, koji je trenutno u zatvoru, bio je član Kambodžanske stranke nacionalnog spasa (CNRP), zabranjene opozicijske stranke u zemlji te bi svog sina vodio na skupove stranke.

Uhapšen je nakon što se posvađao preko poruka u grupi u aplikaciji Telegram. Sadržaj razgovora nije u potpunosti jasan, ali majka kaže da je njezin sin ljutito reagirao kada je član grupe koji je naklonjen vladajućoj stranci nazvao njegovo oca izdajicom.

Muškarac koji živi u Kanadi poruke je proslijedio vlastima. Sat kasnije oko 20 policajaca opkolilo je porodičnu kuću sa kalašnjikovima.

Šest policajaca ušlo je u kuću bez naloga, tinejdžeru su stavili lisice i odvukli ga u automobil. Šesnaestogodišnjak je optužen za vrijeđanje članova vlade i prijeti mu do dvije godine zatvora. Međutim, to nije prvi put da je na meti vlasti.

Uhapšen je i u septembru nakon što se popeo u napušteno bivše sjedište CNRP-a kako bi uzeo zastave za svoju sobu. Pušten je dva dana kasnije, ali tek nakon što je vladin glasnogovornik objavio “priznanje” u kojem se dječak ispričao zbog nestašluka.

U aprilu je primljen u bolnicu s prijelomom lubanje nakon što su ga dva čovjeka na motoru udarila ciglom. Napadači nisu pronađeni, ali napad je bio sličan onima prema ostalim pristalicama opozicije.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare