Svijet

Djevojčice u Afganistanu protestuju za povratak u školu

Trinaest afganistanskih srednjoškolki protestovalo je danas u gradu Herat, boreći se protiv talibana koji sprječavaju djevojčice da pohađaju školu.

U kvartu na periferiji Herata gdje se protest održao nema talibana, a skup je pratilo nekoliko lokalnih novinara koje su djevojke pozvale, piše AP.

Učesnice protesta držale su transparente na kojima je pisalo da žele u školu, i da će zabranom obrazovanja djevojčicama čitava buduća nacija biti neobrazovana.

“Tražimo od talibana da ponovo otvore naše škole što je prije moguće”, rekla je 17-godišnja Nagris Jamšid.

“Zahtijevamo da se sve djevojčice moraju vratiti u svoje škole i da se svim ženama omogući da se vrate na posao”, rekla se Šarara Sarvari koja ima 18 godina.

PROČITAJTE  Španija odobrila vakcinu protiv koronavirusa za djecu u dobi od 5 do 11 godina

U nedjelju je zaposlenim ženama u vladi Kabula saopšteno da ostanu kod kuće, a rad je dozvoljen samo onima koje ne mogu zamijeniti muškarci.

U petak je afganistansko Ministarstvo obrazovanja koje vode talibani naredilo dječacima od šestog do dvanaestog razreda da se vrate u škole, počev od subote, zajedno sa učiteljima muškarcima. U tom saopštenju se nije pominjalo ništa o vraćanju djevojčica u škole.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare