Nauka

Đikić: Mi smo prvi s mogućim lijekom

Hrvatski naučnik i direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić sa svojim je timom otkrio potencijalnu slabu tačku novog koronavirusa koja bi omogućila dvostruku terapijsku strategiju – zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus.

“Taj jedan koncept i novu ideju niko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će imati dvostruko djelovanje i na virus i na poticanje imunološkog odgovora”, rekao je Đikić u srijedu za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je to otkriće velik korak prema pronalasku lijeka jer se ne može uspjeti u liječenju protiv Covida ako se ne zna ništa o tom virusu.

Dosad su u liječenju teško oboljelih pacijenata korišteni lijekovi proizvedeni za liječenje drugih bolesti, ali, ističe Đikić, ne postoji niti jedan lijek koji je pokazao djelotvornost kod kritičkih kliničkih ispitivanja.

“Ovo je sada šansa da prvi put stvaramo nešto što je unikatno i fokusirano na virusni enzim i na temelju toga možemo stvoriti efikasniji i specifičniji lijek za ovu vrstu virusa”, istaknuo je, prenosi Hina.

PROČITAJTE  Ovo su dosada otkriveni sojevi korone. Po čemu se omikron od njih razlikuje?

Projekt je nastao od ideje kako pronaći Ahilovu petu, odnosno slabu tačku koronavirusa, a ne lijek, rekao je Đikić. Unutar dva mjeseca i saradnjom s devet laboratorija iz Njemačke i Nizozemske uspjeli su otkriti tajnu – gdje je virus slab.

Za taj poduhvat Đikić je na svom Twitter profilu rekao da je najbolje iskustvo njegove karijere koji je zahtijevao izuzetan timski napor.

Sljedeći korak je što prije prebaciti ove osnovne informacije u kvalitetno naučno istraživanje u klinici. Istakao je da su saznali da se u New Yorku već vodi jedan klinički eksperiment u kojem se pokušava uništiti upravo virusni enzim koji su oni otkrili.

Ako taj lijek djeluje na njihov enzim, onda su to dva velika otkrića, naglasio je. U suprotnom, istraživanja se nastavljaju kako bi unutar šest do 12 mjeseci mogli dobiti potpuno novi lijek.

PROČITAJTE  Covid brojke u posljednja 24 sata: U BiH 267 pozitivnih na koronavirus. Preminule 33 osobe

”Iako nam možda duže treba, ali za budućnost će to biti ogromna prednost. Ne samo za ovaj virus, nego i za druge viruse”, istakao je.

No o čemu je zapravo riječ? Prema saopćenju IBC2, naučnici su utvrdili da je papainska proteaza (PLpro) novog koronavirusa (SARS-CoV-2) neophodni virusni enzim i potencijalno slabo mjesto virusa.

PLpro je potrebna za preradu virusnih polipeptida i sklapanja novih virusnih čestica unutar ljudskih ćelija. Uz to, SARS-CoV-2 taj enzim koristi za ublažavanje antivirusnog imunološkog odgovora, što virusu pomaže da podesi imunološki sistem domaćina u svoju korist. Virus se na taj način lako umnožava i širi.

Fokusirajući se na tu esencijalnu proteazu, naučnici su otkrili da inhibicija PLpro-e blokira širenje virusa i povećava protuvirusni imunitet u ljudskim epitelnim ćelijama, koje su glavno mjesto ulaska patogena.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare