Politika

Đonlagić: Ljubić se uzalud nada da će probosanske stranke izdaju države prihvatiti kao rješenje

Državni zastupnik i član Interresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjene Izbornog zakona BiH Dženan  Đonlagić reagirao je danas na tvrdnje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a, koji je poručio da navodno “kod domaćih političkih činilaca, posebno, u Sarajevu sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme da se pristupi promjeni Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima”.

– Do sada su samo gospodin Radončić i gospodin Konaković, a koji u državnom parlamentu ne posjeduju nikakav politički kapacitet, pokazali spremnost za usvajanje HNS-ovih anticivilizacijskih prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH – napominje Đonlagić, uz uvjerenje da će koncept građanskog društva i uvažavanje jednake vrijednosti glasa za svakog građanina pobijediti ove koji se zalažu za cementiranje etničkog uređenja države. 

PROČITAJTE  Konaković: Nije katastrofa ako Trojka nema zajedničkog kandidata. SDA možemo pobijediti i odvojeno, slabi su

Istovremeno, navodi kako sve probosanske i građanske partije, nisu spremne da prihvate HNS-ove, kako tvrdi Đonlagić, anticivilizacijske prijedloge, te da sve one imaju svoje prijedloge, i to “onakve koje otklanjaju svaku diskriminaciju na osnovu etničke odrednice i mjesta prebivališta”.

– Prema tome, Ljubićev optimizam glede prihvatanja etničke podjele BiH kroz formiraje etničkih izbornih jedinica i kroz tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, nije utemeljen u bilo čemu osim u Ljubićevim i HNS-ovim nadanjima da će ključni politički faktori na probosanskoj sceni, izdaju države prihvatiti kao rješenje – navodi Đonlagić. 

Istovremeno, podsjeća Ljubića i HNS da je princip tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sama konstitutivnost odbačena i kroz posljednju Rezoluciju EU parlamenta o BiH, te izbačena iz Deklaracije sa Samita NATO-a.

Đonlagić smatra da je do toga došlo upravo zbog činjenice da je Evropski sud za ljudska prava u više presuda utvrdio da je došlo vrijeme da se taj etnički koncept odbaci, te da je sve to navedeno i u stavu Vlade Njemačke koja je pozvala sve aktere u BiH da ne čine korake koji bi mogli dovesti do još većih etničkih podjela u izbornom sistemu BiH.

PROČITAJTE  Lovrinović: Komšić je prevarant, HDZ je bila ključna stranka za nastanak suverene i samostalne BiH

– Jasno je da te etničke podjele Ljubić i tzv. HNS, podržani zvaničnim Zagrebom, priželjkuju ali je realnost međunarodnih presuda potpuno drugačija. Stoga HNS ne posjeduje niti jedan argument koji im može biti od koristi i koji im može pomoći u kreiranju rješenja koja mogu dovesti do disolucije BiH – navodi Đonlagić, saopćeno je iz DF-a.Povezani postovi: