Politika

Đonlagić: U DF-u smo zadovoljni rezultatima izbora, trendovi su pozitivni

Znam da je još rano kazati, ali zadovoljni smo. U skladu sa očekivanjima trendovi su pozitivni, rekao je Dženan Đonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF) nakon što su danas završeni Opći izbori u Bosni i Hercegovini.

“Građani su kazali svoje. Još uvijek stižu preliminarni rezultati ali meni sad izgleda da će izlaznost biti negdje na nivou prethodnih izbora iz 2018. godine. Što se tiče naših očekivanja, ona su u skladu sa trendovima koje sada vidimo. Znam da je još rano kazati, ali zadovoljni smo. U skladu sa očekivanjima trendovi su pozitivni, što se tiče koalicije ‘Željko Komšić za građansku državu’. Ono što je najvažnije jeste da su građani Bosne i Hercegovine danas glasali u jednom demokratskom okruženju. Bilo je nekih malih problema, ali Centralna izborna komisija BiH će to rješavati. Ali ono što sada dobijemo kao rezultat, to je izborna volja građana BiH i to treba poštovati kao njihov izbor”, rekao je Đonlagić u izjavi za AA.

Istakao je također da se nakon ovih izbora svakako mogu očekivati promjene.

“Kakva konstalacija odnosa će se dešavati, zaista je rano kazati jer kasnije idu razgovori oko formiranja parlamentarnih većina. Sada je rano davati prognoze”, kazao je on.

Naglasio je da će u fokusu rada DF-a u narednom periodu svakako biti koncept građanske države.

“Mi ćemo se boriti za koncept uređenja Bosne i Hercegovine kao građanskog društva jer smo sigurni da će se ta tema ponovo otvoriti na nivou državnog parlamenta. Mi smo striktno za provedbu svih presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se otkloni svaki oblik diskriminacije u Ustavu i Izbornom zakonu. I ovaj princip građanskog društva u smislu da pojedinac bude u središtu suverenosti, odnosno čovjek i njegova prava i to će biti fokus sa aspekta državnih pitanja i naravno nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine. Treba završiti taj put i odvesti Bosnu i Hercegovinu u NATO savez”, kazao je Đonlagić.

Na pitanje da prokomentariše odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Đonlagić je rekao da to večeras ne treba biti u fokusu.

“Večeras su u fokusu građani Bosne i Hercegovine i ono što su oni kazali na izborima. Schmid nije zvijezda večeri. Mi ćemo sadržaj njegovih odluka analizirati u narednom periodu”, rekao je Đonlagić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare