Region

Đukanović: Osnovni principi demokratije dovedeni u pitanje

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović tvrdi da su dešavanja u posljednjih godinu dana dovela u pitanje osnovne principe demokratije u Crnoj Gori.

Tvrdi, takođe, da je primjera puno.

“Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog djelovanja u Crnoj Gori u kojoj nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije”, naveo je Ðukanović povodom Međunarodnog dana demokratije.

Svjedočimo, kaže, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i prijetnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu.

“Nadam se da svi akteri počinju da shvataju da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podjelu odgovornosti. Na svim nivoima i od svih učesnika”, kaže Ðukanović, prenio je portal RTCG.

PROČITAJTE  Vučić odgovorio Đukanoviću: To iz njega progovara podsvijest. On ustvari želi Crnu Goru bez Srba

Građani Crne Gore, dodao je, zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvijek i svuda zaštite građanina, jer, kako navodi, “samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podjela i voditi zemlju dalje na evropskom putu.”

Ukazao je da, iako ohrabreni mirnom tranzicijom vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvim priznanjem izbornih rezultata od uvođenja višestranačja, protekla godina demokratskog života u Crnoj Gori je potvrdila “istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi”.Povezani postovi: