Vijesti

Đulić: Čović je kreator zla. Partizansko groblje je primjer kako bi izgledao treći entitet

Mostar se jučer suočio sa civilizacijskim sunovratom. Po ko zna koji put, ponovo je oštećeno jedno od najznamenitijih mjesta u gradu, Partizansko spomen groblje. Vandali su uništili gotovo sve spomen ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana te su praktično devastirali groblje.

Scenarij je to koji se ponavlja u kontinuitetu već godinama, a porazno je da nikada niko nije odgovarao za skrnavljenje nadgrobnih spomenika. Predsjednik UABNOR-a i SABNOR-a Sead Đulić za Raport kaže kako je ovakvo uništavanje groblja zahtijevalo veliku organizacija, fizičku snagu i ekstremni vandalizam.

Vlast slijedi ideje poražene 1945.

On ističe kako Partizansko groblje nikada nije bilo u lošijem stanju, a da je jučerašnji događaj kap koja je prelila čašu. Zbog toga je UABNOR za danas za 10 sati zakazao proteste te pozvao Mostarce da im se pridruže kako bi se oduprli neofašizmu.

Uz poziv građanima da se bore za slobodu i slobodan Mostar, Đulić naglašava kako samo smjena aktuelne vlasti može zaustaviti sramotni vandalizam poput rušenja spomenika na groblju.

“Jedino što sada možemo uraditi je da na izborima promijenimo vlast. Vlast koja upravlja Mostarom od 1990. godine slijedi neofašističke ideje i ideje onih koji su 1945. godine bili poraženi. Udarom na Partizansko groblje oni se obračunavaju sa mrtvim partizanima koji su pobijedili njihove pretke, čije ideje oni i danas slijede.

Porazno je da nam nakon ovakvih incidenata policija uvijek kaže isto – da se radi o maloljetnim huliganima. Ovo nisu uradili maloljetni huligani, nego dobro organizirana neonacistička grupa za koju vlast zna. Grupi koja ovo čini vlast je dala prostor za okupljanje. Ta grupa je na neki način i registrovana, oni su svi jednako obučeni i hodaju na poseban način gradom. Zapravo, čine sve kako to rade organizovane skupine širom Evrope. Cijeli Mostar zna o kome se radi, samo su za policiju oni maloljetnici”, istaknuo je Đulić.

Iza ovoga, kako kaže Đulić, stoje politika i policija, koje žele na sve načine uništiti Mostar.

“Sve je ovo rezultat djelovanja politike, ali i policije koja je produžena ruka iste te politike, ali i djelovanja onih koji su organizirani za ružne poslove u gradu. U novembru 1938. bila je Kristalna noć u Njemačkoj, a ovo je kristalni dan. Zanima nas, slijedi li poslije toga u Mostaru progon ljudi koji slijede antifašističke tradicije, koji vjeruju u zajedništvo, slobodu, mir”, pita se Đulić.

Iz UABNOR-a kažu kako je vandalizam kristalni dan za Mostar Foto: AA

Đulić kaže kako UABNOR planira podnijeti krivične prijave protiv svih onih kojima je Zakon o zaštiti nacionalnih spomenika propisao brigu i odgovornost za nacionalne spomenike.

Direktni udar na državu

“Počela je predizborna kampanja, Zakon o unutrašnjim poslovima HNK, desio se i taj Brisel kojim vlast u Mostaru nije zadovoljna. Svi ti faktori utjecali su na ovaj skandalozan čin. Podnijet ćemo krivične prijave protiv svih nadležnih kojim je zakonom propisana briga i odgovornost za nacionalne spomenike. Neka pravosuđe onda vidi šta će, ukoliko ne riješe, onda ćemo se samoorganizovati i čuvati naše zajedničke imovine. A kada se to desi, historija nas uči da na ovim prostorima to završava vrlo ružno. Vjerujemo da je udar na Partizansko groblje u Mostaru direktni udar na državu BiH. Ko to ne shvata, slijep je kod očiju”, kazao je Đulić.

Zatim je precizirao te kazao kazao kako ovakva vandalska ponašanja u Mostaru imaju veze sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Kompletna Čovićeva politika ruši ovu državu, koliko god on se u nju zaklinje i na fino upakovan način propagira neofašističke i neonacističke ideje. Tamo gdje HDZ vlada, od antifašističkog naslijeđa nije ostao ni kamen, jedino se još drži Partizansko groblje u nekom obliku. Mi hodamo ulicama ustaških koljača, njemu to ne smeta više od 20 godina. Čović je kreator zla koje ruši Mostar i ovo je primjer kako bi bilo živjeti u njegovom trećem entitetu”, zaključio je Đulić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare