bilo ih oko 30

Do zuba naoružani, Kurti optužio Beograd da ih podržava: Ko su napadači koji su ubili policajca i krili se u manastiru?

Jedan policajac je poginuo, a drugi je povrijeđen, u obračunu s naoružanom grupom na sjeveru Kosova
(Foto: Telegrafi)

Nedjeljna noć u sjevernom dijelu Kosova prošla je mirno i bez incidenata. To je za Telegrafi rekao zamjenik direktora kosovske policije za regiju Sjever Veton Elshani.

“Situacija je bila mirna i uredna bez ikakvih incidenata”, rekao je kratko Elshani.

Podsjećamo, jedan policajac je poginuo, a drugi je povrijeđen, u obračunu s naoružanom grupom na sjeveru zemlje.

Pucnjava počela u nedjelju

Slučaj se dogodio u nedjelju u ranim jutarnjim satima, nakon što je policija dobila informaciju da su na mostu na ulazu u selo Banjska stala dva kamiona bez registarskih oznaka, koji su blokirali promet.

Po zaprimljenoj informaciji, policijske jedinice su izašle na mjesto incidenta, gdje je na njih otvorena vatra. Policijski narednik Afrim Bunjaku je ubijen, dok je policajac Alban Rashiti ranjen.

Ubijena tri napadača

Kosovske vlasti su tada saopćile da je oko 30 maskiranih osoba stacionirano u i oko manastira Banjska.

U večernjim satima ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla rekao je da su trojica napadača ubijena, dok je uhapšeno šest osoba za koje se sumnja da su bili u kontaktu s njima.

Specijalno tužiteljstvo Kosova saopćilo je da se šest uhapšenih osoba, kojima je određeno zadržavanje od 48 sati, sumnjiče za teška krivična djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Republike Kosovo, napad na ustavni poredak Republike Kosovo, priprema terorističkih akata i oružje bez dozvole.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je Srbiju, tvrdeći da su napadači imali političku i logističku podršku zvaničnog Beograda.

Po lsikama s lica mjesta jasno je da us napadači bili do zuba naoružani.