Politika

Dobre vijesti iz Tuzle: Zatvorena dva klastera!

Još jedna osoba sa područja Tuzlanskog kantona pozitivna je na koronavirus, potvrđeno je iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, iz kojeg su istaknuli da su se oporavila još tri pacijenta te da su dva klastera zatvorena.

Tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvršena je analiza uzoraka 170 osoba.

Kako je kazala ministrica zdravstva TK Dajane Čolić kod jedne osobe je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom, a ona je vezana za klaster Centra za srce u Tuzli.

U Tuzlanskom kantonu od počeka epidemije ukupno su zaražene 83 osobe, sedam ih je oporavljeno i svi se nalaz u kućnoj izolaciji nakon višednevne bolničke hospitalizacije. Također, ranije je umrla jedna osoba.

Govoreći o osobama s potvrđenim prisustvom koronavirusa, resorna ministrica je istaknula da se u kućnoj izolaciji nalazi njih 54, na liječenju u UKC-u Tuzla je 17, u Medicinskom institutu Bayer dvoje, a jedan pacijent je u brčanskoj bolnici.

Broj klastera se sada smanjio te ih je aktivno šest, a riječ je o Centru za srce (42), Srednjoj Špionici (16), Klinici za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u (10), Sapni (8), porodičnom klasteru u Tuzli (2) i u Banovićima (1). Klasteri u Lukavcu i Gračanici su zatvoreni.