Tehnologija

Dobre vijesti za korisnike Facebooka i Instagrama: Iz Mete objavili kako ne prijete napuštanjem Europe

Prije nekoliko dana mrežom su se proširile informacije kako su iz Mete zaprijetili da će, zbog nesigurnosti oko transfera ličnih podataka između EU i SAD-a, možda ugasiti Facebook i Instagram na području Europske unije. S obzirom na to koliko građana EU koristi ove servise, ali i koliko Meta zarađuje od svojih europskih korisnika, taj se scenarij zaista ne čini vjerovatan jer s njim niko ne bi profitirao.

Za one koji su se ipak uplašili da bi Zuckerberg mogao dignuti sidro iz Europe, iz Mete stiže umirujuća vijest te, očekivano, ne namjeravaju ugasiti svoje servise u Evropi. U službenoj objavi kažu kako su informacije koje su brojni mediji prenijeli o njihovoj prijetnji napuštanjem Evrope neistinite: Nemamo nikakvu želju povući se iz Evrope.

Razlozi koju su doveli do širenja ovih informacija nalaze se u njihovim poslovnim izvještajima koje su, kao kompanija čijim se dionicama javno trguje na berzi, obvezni objavljivati. Međutim, dužni su javnost upozoriti na potencijalne rizike u poslovanju, a kao jedan od rizika nabrojali su i nesigurnost oko mehanizma transfera podataka između EU i SAD-a koja predstavlja prijetnju za pružanjem usluge evropskim korisnicima, kao i za njihovo poslovanje u Europi.

Kao i mnoge druge organizacije, tvrtke i servisi, tako i Meta, odnosno Facebook i Instagram ovise o prenosu podataka između Evropske unije i SAD-a, a u objavi za javnost upozorili su kako su i brojne druge kompanije (uključujući i evropske) iz različitih industrija izloženi istom riziku oko transfera podataka.

Trenutačno čini se kako međunarodni transfer podataka nije njihova najveća briga. Nakon objave posljednjih financijskih rezultata za razdoblje u kojem su prvi put zabilježili pad broja korisnika, tržišna vrijednost kompanije u jednom je danu smanjena za čak skoro 240 milijardi dolara. Također, u izvještaju je naglašena i opasnost koja Facebooka i Instagramu prijeti od TikToka.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare