Vijesti

Dobre vijesti za penzionere: Od maja veće penzije, evo za koliko

N1

Penzije za mjesec maj bit će uvećane, odluka je to federalne Vlade koja je danas održala svoju 3. redovnu sjednicu.

Usvojeno je nekoliko odluka, a jedna od njih je i ta da će povećanje penzija krenuti s uplatom za mjesec maj, iako je prema odluci prethodnog saziva trebalo krenuti od jula.

"Prijašnja vlada je donijela odluku da vanredno povećanje stupi na snagu jula 2023. godine, a nova Vlada je donijela odluku da proširi obim mjeseci i isplate penzije koja će od maja biti veća za 3,9 procenata”, rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH nakon sjednice.

Za ovu svrhu Vlada FBiH je osigurala dodatnih 14 miliona KM.

Ministar Delić istakao je da preko milion ljudi u Federaciji prima neku vrstu socijalne pomoći ili penziju i to najminimalnija primanja.

"Da bi se to promijenilo treba se promijeniti poslovni ambijent. Omjer zaposlenih i penzionera nije dobar... Drago mi je da smo razgovarali sa Svjetskom bankom o velikom višemilionskom projektu o zapošljavanju u FBiH. Nadam se da ćemo moći pričati o kompanijama koje se bave visokim naprednim tehnologijama i pružaju visokokvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, da mladi više neće odlaziti itd”, rekao je Delić novinarima nakon sjednice.