dodik portret grb rs
Politika

Dodik: Bećirović i Amerikanci su prvaci u rušenju Dejtona

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da su SAD i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je poručio kako će se on idalje ‘dosljedno držati slova tog sporazuma’.

“A ti licemjeri kakav je on, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik.

A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi”, rekao je Dodik u Zvorniku.

On je komentirao Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Bećirović je to kazao prilikom sastanka sa amaričkim senatorima u Vašingotonu.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

“Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima. To je ta priča po kojoj oni pokušavaju na antipristupu prema Republici Srpskoj i ljudima, bez obzira na političku i izbornu volju, uvijek pokušavaju da uruše autoritete. Čujte, mi sad uzimamo nadležnosti BiH, a oni nama uzeli 83 nadležnosti. I sad smo odjednom mi ti koji njima nešto radimo. Prestanite više i ako hoćete dijalog u BiH usmjerimo se na ono što je ustavna BiH. Ono što nikada neću dozvoliti da se prema Republici Srpskoj to uvodi”, naveo je Dodik.

Predsjednik RS rekao je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

“To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi”, poručio je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare