Vijesti

Dodik bijesan zbog Bisere Turković, najavio hitni sastanak. Rekao da Banja Luka “ne pripada muslimanima”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zakazat će sastanak s funkcionerima na kojem će razgovarati o posljednjim izjavama ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

“To je muslimanski fundamentalista i ekstremista. Prema Srbima pokazuje odnos duboke mržnje i nipodaštavanja i pokušava da Srbe stvrsta na tamnu stranu historije”, rekao je Dodik ranije za RTRS.

Ovo je, cijeni predsjednik SNSD-a, kulminacija jednog nemogućeg statusa u BiH i svi koji se zalažu za BiH nude da nestane RS i Srbi, da pokore Hrvate, kako bi se muslimani i “mudžahedini” ovdje širili.

“Tako i ta Bisera Turković koja misli da je neka intelektualnost. To je onaj begovski mentalitet u kome je ona potomak porodice nekog vremena u kome su Srbi bili kmetovi, a oni begovi i ta njihova priča se i dalje nastavlja. Što se mene tiče, ovdje nikad neće moći da vraća begove”, istakao je Dodik.

Kako kaže, u političkom Sarajevu u krugu čiji je Turković dio misle da su Srbija i Srbi najbolji kada su slabi.

Sada im, prema njegovim riječima, smetaju Srbija i RS koje sa fašizmom nemaju ništa, a srpski narod je slobodarski narod.

“Mi nikada ništa nismo učinili i nikoga nismo napali. Branili smo i RS i odbranili”, izjavio je Dodik i dodao da to ne može ugrozi ni Turković.

On je naveo da su se, kada je govorio u nekom opuštenijem političkom niovu, salve optužbi Washingtona, New Yorka, Brisela, Njemačke slile na RS i njegovo ime.

On nastavlja da sve to govori koliko je BiH besmislena te da ne treba to ni Bošnjacima.

“Bošnjaci bi mogli da razviju svoju državicu od onoga što perspektivno kontrolišu. Da puste nas da imamo svoju slobodu, samostalnost, da puste Hrvate. Šta oni da traže u Širokom Brijegu, Livnu”, naglasio je Dodik.

Poručio je i to da Banja Luka ne pripada “muslimanima”, već Srbima, šta god oni rekli o tome.

“Mi odlučujemo ovdje i nastavit ćemo da odlučujemo”, naglasio je.

Sastanak s funkcionerima, kako je navedeno, zakazat će poslije posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, javlja Srna.Povezani postovi: