Politika

Dodik: Čemu histerija u Sarajevu? Vratimo se na fabrička podešavanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u intervjuu Srni da je uvijek govorio da ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku, naglasivši da su sve aktivnosti koje preduzima Republika Srpska političkog i pravnog karaktera, te da se izvan toga neće ići.

“I ranije sam govorio da mir ne bih žrtvovao za Republiku Srpsku, posebno ne ako svi znamo šta se desilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH. Ništa od onoga na šta nemamo pravo ne tražimo. Sve što pripada BiH po Ustavu biće njeno i mi ćemo to poštovati. Sve što po Ustavu nije u nadležnosti BiH moraće biti vraćeno Republici Srpskoj”, poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da ne može da se načudi tim riječima.

PROČITAJTE  Dodik: RS neće ratovati ni ako bude napadnuta. Priče o ratu dolaze iz Sarajeva

“Zar on misli da je moglo tako da mi to već ne bi uradili? Bošnjaci ne žele da pregovaraju niti razgovaraju ni o jednoj nadležnosti koja im je data nakon što su je oteli od Republike Srpske. Zar famozni strukturalni dijalog o pravosuđu nije pokazao da oni ne žele da razgovaraju ni o manjem od toga. Mi smo bili spremni da legalizujemo Sud i Tužilaštvo BiH, ali da im se jasno propišu nadležnosti koje ne bi zadirale u entitetske. Ni to nije moglo. Sa kim onda da razgovaramo i o čemu? Mislim da je za sve u BiH najbolje da se vratimo kako se zna reći na fabrička podešavanja”, naglasio je Dodik.

On je upitao čemu onda histerija u Sarajevu kada se iz Republike Srpske kaže “hajde da se vratimo na Ustav”.

PROČITAJTE  Milanović ne prestaje šokirati izjavama: Džaferović je sponzor mudžahedina u Kaknju. Sve sam rekao protekla dva dana

Oni koji su kreirali Ustav BiH, naveo je Dodik, tačno su znali šta je mjera mogućeg, i znali su da samo takva BiH ima šansu da se kako tako kreće i u političkom i ekonomskom smislu.

“Kada su počele intervencije visokog predstavnika to je bio kraj svih šansi da BiH uspije. I to nije tako zato što to kažem ja, to je tako jer to govori život u BiH kome svjedoče svi. Zakon koji je nametnuo Valentin Incko, prije odlaska iz BiH, bio je okidač da u zajedničkim institucijama ne donosimo odluke koje nisu u interesu Republike Srpske, na šta nas je obavezivala i Narodna skupština Republike Srpske”, pojasnio je Dodik.

On je ukazao da četiri stranca, tri sudije Ustavnog suda BiH i visoki predstavnik, od kojih niko nije biran u BiH, odlučuju o našim životima, konstatujući da to nema nigdje na svijetu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare