Vijesti

Dodik, Čović i Izetbegović o imenovanjima: Hoće li pasti dogovor o direktorskim pozicijama

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas bi trebali razgovarati o imenovanjima na nekoliko pozicija na nivou BiH.

Izetbegović je kazao da se mora znati šta pripada Bošnjacima, šta Srbima, a šta Hrvatima.

“To je trebalo odavno uraditi, a ne izmišljati”, rekao je Izetbegović.

Dodik je rekao da je SNSD zainteresiran za dva mjesta – Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

“Tamo ima već oko pet, šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koja, isto tako, treba da budu stavljena pred Savjet ministara i to pitanje bude završeno”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očekuje da danas budu dogovorena ranije utvrđena imenovanja, odnosno da ne bude više blokada u vezi sa tim.

Na sastanku bi trebalo biti dogovoreno imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH te raspodjela direktorskih funkcija u državnim agencijama.

Najspornija je pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) jer će SDA i HDZ, prema svemu sudeći, teško postići dogovor. UIO bi trebao pripasti Bošnjacima, ali HDZ zateže oko toga.

Na dnevnom redu je i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) koja

će pripasti Bošnjacima, a gdje će dužnost nastavljati da obavlja Osman Mehmedagić, koji je nedavno Komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavio fakultetsku diplomu.

Sastanak će biti održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare