Politika

Dodik dao možda i najopasnije izjave do sada: Do kraja mjeseca povlačimo saglasnost za vojsku, poreze…SIPA-i ćemo dati rok

Milorad Dodik ne prestaje sa zapaljivim izjavama, a sad je čini se nagovijestio možda i najopasnije izjave do sada.

Njegova priča o secesionizmu, jasno je svima, nije moguća bez sukoba, a i sam Dodik kaže da ne želi da ide u tom pravcu.

Zato se sad okrenuo na rušenje države iznutra.

Tako je najavio je da će do kraja oktobra ili najkasnije u prvoj sedmici novembra RS ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini RS, o povlačenju saglasnosti na vojsku i ostalo, te da je rukovodstvo RS spremno za posljedice tih zahvata.

"Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju RS, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada RS, a ne BiH", rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu “Sloboda i samostalnost Republike Srpske”.

Dodik je naglasio da je veoma zahvalan svojim koalicionim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku.

Navodeći da su Visoki sudski i tužilački savjet izmišljeni kao mjesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH, Dodik je rekao da će RS vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa RS.

"Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad SIPA-e na prostoru RS, rad OSA na prostoru RS, odbacićemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti", istakao je Dodik.

Što se tiče SIPA-, kaže on, bit će postavljen rok.

"Dat ćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati da upotrijebimo ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nisam krio svoje namjere. Politička saglasnost za to postoji i vjerujem da je stvoren kontekst da to tako ide", rekao je Dodik.