Politika

Dodik dogovorio sastanak s Putinom u Moskvi. U toku formiranje protokola posjete

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je jučer pred novinarima kako ga čeka važan put. Ipak, Dodik nije želio otkriti gdje ide, a na novinarsko pitanje da precizira, kazao je da je htio reći, rekao bi odmah, te znakovito dodao: "Čut će se".

Iako se špekuliralo o tome da Dodik želi sastanak u Moskvi, za Raport je iz njegovog kabineta potvrđenoda se planira put u Rusiju.

Naime, neslužbeno nam je rečeno kako je plan da se do kraja ovog mjeseca, odnosno ove sedmice, Dodik sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a moguće i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Kako nam je rečeno, posjeta je politički dogovorena, a u toku je izrada protokola posjete, kojim se treba precizirati datum susreta, ali je izgledno da on neće biti vezan za sastanak Putina i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je planiran za 25. novembar. Nije poznato da li će Dodik ići sam ili će povesti nekoga iz rukovodstva RS.

Ipak, Dodikova posjeta Rusiji dolazi u znakovitom trenutku. Iako Dodik ne želi priznati poveznicu između približavanja datuma posebne sjednice NSRS i ovog susreta vjerovatno je to dvoje u direktnoj vezi.

Jučer je Dodik kazao kako taj važan put ne ovisi o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi trebale biti donesene odluke o progonu Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine iz manjeg bh. entiteta.

Putem u Moskvu Dodik vjerovatno pokušava dobiti dodatnu podršku Rusije kada je u pitanju blokada institucija BiH, kao i za politiku koju provodi zadnjih mjeseci, a koja je izazvala veliku političku krizu u zemlji.

Dodik se već sastao sa Vučićem, predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.