Politika

Dodik iznenada promijenio mišljenje o EUFOR-u. Sad ga podržava i kontra Rusije: Imaju moju podršku sada, i u budućnosti!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik promijenio je svoj stav o EUFOR-ovoj misiji u BiH.

On je to saopćio nakon sastanka sa generalnom ove misije Briceom Houdetom.

"Danas sam se sastao sa generalom-potpukovnikom Briceom Houdetom, operativnim komandantom EUFOR-ove misije 'Altea' u BiH. Imali smo jedan otvoren i direktan razgovor. Dodatno sam razumio uloga Misije 'Altea' i njena uloga u BiH ima moju podršku sada i u budućnost", rekao je Dodik.

"Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Savjetu bezbijednosti, smatram da Predsjedništvo BiH treba da zatraži od EU da 'Aleta' nastavi svoju misiju u BiH", naveo je Dodik.

Ranije je Dodik govorio da je protiv produženje mandata i da neće dati saglasnost.

“Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića… Protiv takve smo misije Altea. EUFOR može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne može vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsjedništva BiH”, kazao je Dodik.

Zanimljivo je da je čak i Rusija najavila da neće dati odobrenje za produženje mandata EUFOR-u u Vijeću sigurnosti UN-a.

Oni su istakli da neće dati dozvolu dok se ne riješi pitanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojeg Rusija, kao ni Dodik, ne priznaje.

No, očito je Dodik promijenio mišljenje, pa čak i kontra Rusije. Tome u prilog govori njegova izjava u kojoj kaže da 'ukoliko dođe do zastoja u Savjetu bezbjednosti', Predsjednštvo BiH treba tražiti od EU da nastavi misiju.