Vijesti

Dodik jasan i rezolutan: Dok se ne smijene članovi CIK-a, nema novca za izbore

Postoje svi uslovi i dokumenti da guverner Centralne banke BiH “pusti” novac Međunarodnog monetarnog fonda, koji se nalazi na računu CBBiH, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Tvrdi kako je ranije već sve dogovoreno, a to je da se novac podijeli u omjeru 33 posto za FBiH, 67 posto za RS, a da entiteti izdvoje po pola procentaza Brčko Distrikt. Od sume koju treba da dobije FBiH, pola bi išlo u entitetski budžet, a pola kantonima, kazao je Dodik. Prema njegovim riječima, ovakvi omjeri se nalaze i u Pismu namjere MMF-u.

“Za nas je nepotrebno ovo odugovlačenje i ono nepotrebno usložnjava odnose unutar BiH. Na ovaj način BiH gubi i kredibilitet, jer smo tražili hitna sredstva, a sada novac mjesec i po stoji na računu neiskorišten. Problem je što na raspodjelu ovih sredstava čekaju i drugi plasmani, poput novca od EU i drugi”, kazao je Dodik, prenosi Oslobođenje.

Jedna od tema o kojoj su razgovarali Dodik i Čović, a o kojoj se najviše govorilo na pres konferenciji nakon sastanka, su lokalni izbori, tačnije izbor članova Centralne izborne komisije. Dodik je, između ostalog, kazao kako će odluka o finansiranju lokalnih izbora iz državnog budžeta biti donesena nakon što budu smijenjeni, po njemu, nelegalno imenovani članovi Centralne izborne komisije.

Dodik i Čović su jednoglasno istakli kako je imenovanje aktuelnog saziva CIK-a provedeno na nezakonit način. Zbog toga je Dodik kazao neće biti donesena odluka o finansiranju lokalnih izbora sve dok CIK bude u sadašnjem sazivu.

“Mi želimo da poštujemo ustavne principe i Dejtonski sporazum. Međutim, SDA, ako treba da uradi nešto na štetu Srba i Hrvata, sklopiće pakt sa samim đavolom samo da bi progurali što namjeravaju. Međutim, to im neće proći, čak ni sa šarovbićm, Borenovićem i njihovim pajtašima. Loša im je kalkulacija. RS se neće tako lako dati. Pitam ih da li hoće da dovedu do toga da u RS-u donesemo zakon prema kojem zakoni sa nivoa BiH neće važiti u RS-u, a mi to možemo. Evo baš za ove izbore. Blizu smo toga da donesemo zakon da se lokalni izbori u RS-u po zakonima BiH neće održati. Je li hoćete da mi imenujemo svboju izbornu komisiju, možemo i to”, istakao je Dodik.

PROČITAJTE  Direktor bolnice Gradiška objavio zdravstveno stanje beba zaraženih bakterijom

Čović je ponovio gotovo identične stavove kako je akturelni saziv CIK-a imenovan an nezakonit način.

“Nedopustivo je da institucija poput Središnjeg izbornog povjerenstva doživi takva put imenovanja, kakav je sada bio. Članovi SIP-a su imenovani bez konkursa. Pri tome je formirano povjerenstvo za imenovanje članova SIP-a i bio je raspisan natječaj. Međutim, neko je to “prelomio” i iimenovan je sadašnji saziv. Ja prema ovim članovima SIP-a imam isti odnos kao i prema hrvatskom članu Predsjedništva BiH, a to je da je imenovan na nelegalan i neligitiman način”, kazao je Čović.

Obva sagovornika su istakla kako nas u narednom periodu čekaju velike poteškoće u vezi sa migrantskom krizom u BiH. Dodik je ponovio ranije iznijeti stav kako neće biti dozvoljena gradnja migrantskih centara u RS-u.

Također je spomenuo i kandidaturu Jasmine Ćosić za članicu Međunarodnog suda pravde uime BiH, kazavši kako su srpski predstavnici u državnim institucijama protiv toga, jer je ona bila dio tima odbrane Nasera Orića. Dodao je i kako se njena kandidatura pokušala “progurati” mimo procedura, jer saglasnost za to nisu dali predstavnici srpskog naroda ni u Paredsjedništvu BiH, ni u Vijeću ministara ni u Parlamentarnoj skupštini.

PROČITAJTE  Hrvatska stranka BiH: Milanović i Čović podupiru Dodika. Podupiru li onda i etničko čišćenje koje je počinjeno u RS?

Član Predsjedništva BiH se osvrnuo i na Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkog terora, koja je usvojena u Zastupničkom domu parlamenta BiH, kazavši kao se radi o podvali bošnjačkih predstavnika u parlamentu, koji su našli saradnike u Mirku Šaroviću i Branislavu Borenoviću i “njihovim pajtašima iz RS”. Kazao je kako se radi o reviziji istorije koja ide na ruku Bošnjacima, te kako se nigdje ne spominje genocidnost nad Srbima, je, kako je dodao, mnogi Srbi su u Drugom svjetskom ratu poginuli ne zato što su bili antifašisti, nego samo zato što su bili Srbi.

“U Rezoluciji se spominje kako se odaje počast svim žrtvama fašisrtičkog terora Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim i to je još jedna podvala Bošnjaka. Naime, u to vrijeme nije bilo Bošnjaka. U vrijeme Drugog svjetskog rata nije bilo Bošnjaka i to je činjenica. Oni su kasnije dobili mogućnost izjašnjavanja kao Muslimani, a Bošnjaci su tek od 1993. godine kazao je Dodik.

Čović se u svom obraćanju dotakao i odnopsa u FBiH, kazavši kako iz središta Sarajeva dolazi jako puno afera, kao što su respiratori. Prokomentarisao je i neformiranje Vlade FBiH.

“Mi u FBiH nemamo partnera za razgovore o formiranju Vlade FBiH i zbog toga još uvijek nije imenovana nova Vlada, a zbog toga nema ni novih vlasti u Mostaru”, kazao je Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare