Politika

Dodik je podnio krivičnu prijavu protiv Turković i Alkalaja. Ali, niko ne zna kome

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja, objavila je Srna.

Dodik je krivičnu prijavu podnio, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja u namjeri da drugom, odnosno RS, nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

Prema ‘saznanjima’ Srne, u krivičnoj prijavi je navedeno da je Turković jučer samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Savjeta za ljudska prava UN-a.

Međutim, Srna u svojoj ‘ekskluzivnoj’ vijesti ne navodi kojem tužilaštvu je Dodik podnio krivičnu prijavu, ali s obzirom na funkcije osoba protiv kojih su one podnesene, može se pretpostaviti kako je riječ o Tužilaštvu BiH. Istu pretpostavku iznio je i Dodikov savjetnik Milan Tegeltija.

“Nisam upućen u taj slučaj, ali pretpostavljam kako je riječ o Tužilaštvu BiH. To bi bilo logično”, rekao je Tegeltija.

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević kazao nam je kako ne zna kojem je tužilaštvu podnesena prijava.

“Nisam se bavio time, zaista ne znam. Da znam, rekao bih vam”, bio je kratak Kovačević za Raport.

Ni glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije nam mogao dati precizan odgovor. Grubešić kaže kako nema informaciju o tome gdje je Dodik podnio krivičnu prijavu.

Ako se potvrdi da je Dodik zaista podnio prijavu protiv Turković i Alkalaja Tužilaštvu BiH, logično pitanje koje se nameće jeste da li Dodik, ipak, vjeruje državnom pravosuđu? Istom pravosuđu koje žestoko kritikuje. Iako zadnjih mjeseci Dodik daje izjave u kojima jasno poručuje kako planira i u toj oblasti vratiti nadležnosti RS, te formirati visoko sudsko i tužilačko vijeće u manjem bh. entitetu.

Čudilo bi i da je prijavu podnio Tužilaštvu RS, jer je nedavno žestoko kritizirao rad tužilaca te čak zatražio i ostavke.

Tako je Dodik u kratko vrijeme relativizirao rad i državnog pravosuđa, te pravosuđa RS, ali i dalje podnosi krivične prijave protiv onih s čijim se stavovima ne slaže. Čini se da Dodik jedno misli, a drugo radi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare