Politika

Dodik je u velikoj dilemi: Želi ‘pomesti’ SDA iz državne vlasti, ali u Trojki vidi ‘radikalnije’ pregovarače

Dok se u Federaciji BiH, pod vodstvom Nermina Nikšića, okuplja blok koji bi mogao formirati Vladu FBiH bez SDA, HDZ i SNSD već su obnovili svoje savezništvo.

Potvrdio je to dan nakon izbora predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.

On je kazao da je odmah nakon izbora razgovarao s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, te dogovorio zajednički nastup na državnom nivou.

Zajednički nastup

“Dogovorili smo da idemo zajedno na nivou BiH i pratit ćemo se. HDZ neće ići u konstituisanje vlasti s opozicijom iz RS, a mi nećemo njih izostaviti”, rekao je Dodik.

Dogovor je to koji je ovaj dvojac napravio još prije nekoliko godina i do tada se samo obnavlja, a čini se da njihovo savezništvo nikad nije bilo jače.

SNSD i HDZ su svakako teško zaobilazan faktor na državno nivou, s ozbirom da HDZ nema konkurenciju dok je opoziciju u RS podbacila na izborima.

No, prema onome što je rekao u intervjuu, Milorad Dodik u teškoj je dilemi koga ‘izabrati’ za partnera iz FBiH kada su u pitanju probosanske snage.

S jedne strane Dodik ima priliku da izbaci SDA odnosno Bakira Izetbegovića iz vlasti, ali ima problem.

Dodik je očito svjestan da mu je lakše s Izetbegovićem napraviti politički dogovor uprkos njegovoj prevrtljivosti.

“Mi ćemo zajedno procijeniti koga u ovom trenutku birati. Ili ovaj blok oko SDA da ostane, a oni će morati ta plate ozbiljnu cijenu tome”, rekao je Dodik.

Dakle, već je jasno da Dodik planira ozbiljan ceh ispostaviti SDA-u i Izetbegoviću, ili će kako kaže birati, kako on kaže, ove druge, a to su stranke Trojke.

Ima problem

“Ili ćemo birati ove druge. A to znači da će se potpuno pomesti sve ono što je predstavlja SDA na tom nivou, da će nestati tamo u političkom smislu i da će tu partiju još vijediti natjerati u probleme”.

Ovo Dodiku očito predstavlja svojevrsnu satisfakciju. No, ima problem. Dodik očito smatra da su stranke Trojke teži pregovarači ali i radikalniji u zastupanju stavova o građanskoj državi.

“S druge strane uopće nisu laki sagovornici ovi što su sad opozicija u Federaciji, sam izbor tih ljudi, koje mi poznajemo, govori da su oni ortodoksniji i još unose u sebi kvazidealizam, koji pokušava nametnuti Bosnu kao prioritet koji to nije, taj neki tzv. građanski koncept”, rekao je Dodik.

Dakle, Dodik smatra da će svoje poslove i političke trgovine mnogo teže provoditi ako vlast napravi s Trojkom, ali s druge strane mu je primamljiva ideja da SDA makne iz vlasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare