Vijesti

Dodik: Kandidatski status BiH bio bi dobar i za RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da bi bilo dobro za bh. entitet Republika Srpska da država polovinom naredne godine dobije kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju, ali da to nije moguće "ako u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to nije u skladu sa evropskom praksom".

"U razgovorima sa zvaničnicima EU ima previše neiskrenosti gdje se pomalo namjesti neki stav, a ne ulazi se u suštinu problema. Probleme i jedni i drugi ignorišu i oni ostaju isti, a ja nisam čovjek koji misli da treba da ovdje bude dio iluzije", rekao je Dodik za RTRS nakon današnjih razgovora u Briselu.

On je naveo da je dobijanje statusa kandidata nemoguće ukoliko u Bosni i Hercegovini ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to "nije u skladu sa evropskom praksom".

"Ovo pitanje je predviđeno i u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a da li će kolege iz Federacije BiH htjeti da radimo i riješimo ga - vidjet ćemo. Kada ih ovdje slušate to žele, a kada se vrate u BiH neće, ali je svakako važno da razgovaramo sa zvaničnicima EU", kaže Dodik.

On je naglasio da EU, za razliku od ranijeg perioda, ima uravnoteženog izvjestioca za Balkan koji je specijalista za ustavna pitanja.

"Saznali smo danas od Šefika Džaferovića da ne želi da se mijenjaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH. On se boji nove konfiguracije i kako bi ovaj sud donosio odluke", kaže Dodik.

On je istakao da je u državi potrebno riješiti ono što je moguće, a za ostala pitanja sačiniti mapu puta što je, kako kaže, razumio i na današnjim sastancima.

"Imamo u BiH mehanizam koordinacije, ali i one koji ga opstruišu. Samo ovaj mehanizam može dati odgovore na 14 pitanja na putu ka EU. U svemu ovome najviše vjerujem evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyju, koji je govorio o kandidatskom statusu BiH", rekao je Dodik.

On je ponovio da neće biti prenošenja nadležnosti u BiH.

"Evropa u mišljenju koje nam je dostavila kaže da je katastrofalna vladavina prava u BiH, a onda podrži nepravni izbor Centralne izborne komisije /CIK/ BiH. Činjenica je i da je EU u ranijem periodu sve učinila da modelira pravosudni sistem u BiH, kršeći Ustav BiH sa visokim predstavnicima. Oni su formirali Sud, Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH što je antidejtonska pozicija", ocijenio je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska insistira da se razgovara o pravosudnom sistemu i da nije protiv toga da na nivou BiH ostane nešto, ali ovo što se sada ima je neodrživo, antiustavno, antidejtonski i antievropski.

"Put ka EU pripada domaćim liderima. BiH neće uspjeti da se centralizuje na uštrb Republike Srpske zbog evropskog puta. I ranije sam govorio da, ukoliko nam nudite evropski put, a da budu smanjene nadležnosti Republike Srpske - hvala vam", poručio je Dodik.

Govoreći o odluci CIK-a BiH o zabrani učešća na izborima Ujedinjenoj Srpskoj, Dodik je ponovio da je neprihvatljiva i neodrživa.

"U Evropi imate partije sa fašističkim programima i nikome ne pada na pamet da im uskrati učešće na izborima. Zbog jednog spota dovodi se u pitanje legitimnost izbornog procesa. Naravno, o svemu treba da razmisli onaj ko drži do izbornog sistema i mora da stane u zaštitu političkih partnera. To što SDS i PDP slave odluku govori da je kreirana u njihovom krugu. Međutim, bez obzira na sve neće pobijediti na izborima", naveo je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić tokom današnje posjete Briselu razovarali su u odvojenim susretima sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom i sa predsjednikom Savjeta EU Charlesom Michelom.