Politika

Dodik: Međunarodna zajednica provodi silu. Prave BiH samo za muslimane

Milorad Dodik obraćajući se javnosti nakon sastanka sa predstavnicima evropskih zemalja u Istočnom Sarajevu kazao je da se na njegov poziv odazvalo “14-15 predstavnika”, referirajući se na informaciju o fijasku da je sastanku prisustvovako samo 11 od 28 pozvanih.

“Obaviješteni smo kako su neki izbjegli sastanak, to govori o njima, nekima lokacija nije adekvatna, vjerovatno smo trebali na Baščaaršiji imati sastanak da bi oni došli, imat ćemo u vidu da nisu bili. Hvala onima koji su bili. Saopćili smo im da će RS bez oklijevanja nastaviti sa svojim aktivnostima vezanim za ustavno ponašanje. Slažemo se sa nepriznatim PIC-om koji je rekao da im je cilj ustavni poredak BiH. I nama je, nismo protiv teritorijalnog integriteta i sa tim se napokon u nečemu slažemo.

RS će pokrenuti mjere da joj se vrate ustavne nadležnosti. Pripremajući te akte zakazat ćemo sjednicu NSRS na kojoj ćemo da povučemo saglasnost ranije datu za reformu vosjske,VSTV-a i fiskalnog sistema, te za uspostavljanje direkcije za indirektne poreze, sa aktima regulacije stanja u tim oblastima. Donijet ćemo zakone o ništavnosti, nevaženju i neprimjenjivanju zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik ikada, oko 140 zakona, zakon o Sudu, Tužilaštvu, SIPA-i, OSA-i i drugi, o javnim nabavkama, i to je oteto RS, kao i izborno zakonodavstvo i sve ono što smo mi evidentirali i pripada RS”, rekao je Dodik.

Nastavljajući sa svojom retorikom koju ponavlja danima, Dodik je ponovo ustvrdio da je “međunarodna zajednica proteklih godina samo je vršila nasilje, nametala zakone”.

“Doći će dani i trenutak kada ćemo mi vratiti naše ustavne pozicije. Sve što je međunarodna zajednica učinila u svom nasilju je protiv RS i ništa dobro nije donijela BiH. Britanci i ostali koji su s njima cinično su se igrali, umjesti zajedničke države sve čine da naprave muslimansku BiH koja odgovara samo muslimanima. Ne prihvatamo majorizaciju nijednog naroda pa ni hrvatskog. Ovo nije secesija ni otcjepljenje. Mogu da se kladim da Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama prema RS ili pojedincu. Da li će to učiniti Njemačka ili neke druge, to ne znam”, rekao je Milorad Dodik

On je ustvrdio da je podsjećanje na ulaganje u BiH “govori da neko nekoga može ovdje da kupi”. Kaže da RS ima “druga tržišta na kojima može dobiti novac”.

Ako ne možemo dobiti novac za izgradnju puteva u razumnom roku od Evropske komisije, uradit ćemo to sa Kinezima. Priča o novcu koji daje EU može da se potkrijepi činjenicom oni nisu donatori nego usisivač, odvlače nam radno sposobno stanovništvo koje smo mi ovdje odgojili i uložili u njih, to je sve činila RS. Kada izračunamo šta nam je dala EK, a šta uzela na podmukao način, više nam je uzela. Rukovodstvo RS veoma je uvjereno da RS ima pravo na svoju ustavnu poziciju, naše akcije ne idu u razbijanje teritorijalnog integriteta, ali nas niko ne može natjerati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika. Ne pihvatamo ga, može da se šepuri ovuda koliko hoće. Njemačka nam šalje čovjeka koji nije izabran u Vijeću sigurnosti, a sada on nama kaže: Neću majke mi nametati zakone. Neće sve dok ne bude mogao. Dva naroda, Srbi i Hrvati ne žele majorizaciju i ne žele kršenje prava. Samo jednome to odgovara koji ima asistenciju međunarodnog faktora. Ja sada proglašavam kraj”. rekao je Dodik.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare