Vijesti

Dodik: Moguće je da se izbori održe u decembru. To se odnosi i na Mostar

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka s čelnicima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem da će se do izbora u Mostaru riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u HNK, te će se u odredbama Statua Grada Mostara osigurati njihova ravnopravnost.

Komentirajući imenovanja, Dodik je rekao kako ostaje raspodjela koju su ranije dogovorili, ali da su moguće i promjene ukoliko partneri između sebe dogovore rotaciju.

„Dogovorili smo se da će predsjedavajući Savjeta ministara u četvrtak staviti sva imenovanja na dnevni red i predložiti kandidata za ministra bezbjednosti. Proceduru su završene za SIPA, OSA i direktora zatvora. Treba se rehabilitovati sistem u kojem se ne osporava ono što je dogovoreno i ono što svakom pripada i u to smo ušli žestoko. Ako bošnjačka strana ima pravo da nekoga imenuje neka to uradi i tako je za i srpsku i hrvatsku stranu, i to se treba poštovati. Ima ljudi koji su perosonalno neprihvatljivi jednim, drugim ili trećim, ali kada bi ušli u to nikada nikoga ne bi imenovali“, rekao je Dodik.

Istakao je da će podržati prijedloge bošnjačke strane za pozicije koje im pripadaju. Kazao je kako jedino pitanje koje nije razjašnjeno jeste Centralna izborna komisija jer “SDA ne želi da razgovara o tome”.

„Mi je smatramo nezakonitom. Ipak, mi ćemo poštovati sve izborne rokove i spremni smo izaći na izbore jer smo sigurni u pobjedu. Budžet bi trebao biti usvojen do 21. ovog mjeseca i time se stvara osnov za održavanje lokalnih izbora. SDA i HDZ su saglasni da se izbori moraju održati i u Mostaru te se razmatra da se svi zajedno održe u prvoj polovini decembra“, rekao je Dodik.

Na pitanje da li je SNSD zainteresiran za poziciju direktora UIO BiH, Dodik je rekao da jeste te da će, ukoliko dođu u poziciju, pregovarati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare