Politika

Dodik najavio sjednicu NSRS u decembru: Predlažemo demilitarizaciju ili donošenje odluke o vojsci RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da bi posebna sjednica NSRS na kojoj će se razmatrati predloženo povlačenje saglasnosti na Oružane snage BiH mogla biti zakazana između 8. i 10. decembra, i da će se u roku od šest mjeseci pokušati naći neki prihvatljiv, novi model na nivou BiH – demilitarizacija ili donošenje odluke o vojsci RS.

“Tu nikakvih promjena nema i nisam spreman da govorim u ime Schmidta i tako ne očekujem da on govori u moje ime”, rekao je Dodik novinarima, komentirajući navode da ga je neko od lidera uspio odgovoriti od priče o povlačenju saglasnosti na Oružane snage BiH.

Dodik je ponovio svoju tezu da se “Christian Schmidt želi da se nametne kao visoki predstavnik u BiH, ali da to nije”.

On je dodao da Schmidt nije prisustvovao nijednom sastanku sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varhelyijem, te da “nije pristojno komentarisati sastanak na kojem nije bio”.

Dodik je rekao da će NSRS odrediti termin održavanja te posebne sjednice, te podsjetio da je on predlagač odluke za koju će se i zalagati na toj sjednici, kao i za proglašenje nevaženja nametnutih zakona visokih predstavnika.

PROČITAJTE  Dević dobacivao Konakoviću, on mu poručio: Dok sam se ja sve pitao u SDA i odlučivao...

“Tu takođe u roku nekoliko mjeseci moramo vidjeti kako donijeti novu regulativu”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je “pokušano pravljenje neke predstave od toga šta se u BiH dešava, u okviru koje se vidi priča u svjetskim medijima kako treba uvoditi sankcije i mnogo čega drugog”.

Dodik je ponovo rekao da se traži dogovor, te da ako nema dogovora, onda u svemu tome mora biti primjena Ustava BiH, kao i da se “RS ne ponaša protivustavno, niti traži da se ugrozi ono što pripada BiH”.

“Činjenica je da je sve što je ustavno pripalo RS – ugroženo i zato je ovakav naš odgovor”, istakao je Dodik.

Dodik je izjavio je da se na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem razgovaralo o modalitetima rješavanja pitanja u vezi sa nametnutom odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka. Dodik je rekao da Varhelyi smatra da je potrebno riješiti pitanja vezano za Inzkovu odluku.

“Ono što sam rekao jeste – povucite tu odluku i sjest ćemo i razgovarat ćemo. Dok se ta odluka ne povuče mislim da nisu stvoreni uslovi da se razgovara. Vezano za imovinu, isto tako smo dali prijedlog, ali Ustavni sud mora da bude riješen, moraju da odu stranci iz njega, vlasništvo nad Ustavnim sudom mora da pripadne narodima u BiH, a ne strancima”, rekao je Dodik, naglasivši da su to sve pitanja o kojima se sinoć razgovaralo na sastanku u Sarajevu.

PROČITAJTE  Dodik uoči sastanka s Putinom: Ovo je zadnja linija odbrane. Ukoliko ode naša politička opcija sa vlasti, Republika Srpska neće trajati više od šest mjeseci

Dodik je rekao da Varhelyi ima dosta informacija o stanju u BiH i da je dosta posvećen da se to riješi.

“Kod stranaca postoji uvjerenje da je BiH u najvećoj krizi do sada, što nije tačno. BiH je u permanentnoj krizi. Bilo je daleko ozbiljnijih i većih kriza. Zanemaruje se osnovna stvar da BiH ne može da nađe modus i model svog funkcionisanja na način da to ne bude periodično ili permanentno u stalnom zastoju”, rekao je Dodik novinarima.

Kaže da “neki misle da se ovo može lako riješiti, ali postoje problemi kada je u pitanju rad visokog predstavnika i rad Ustavnog suda BiH, a u oba slučaja su ozbiljni problemi, prvi nametnuti zakoni visokog predstavnika koji su promijenili politički sistem u BiH i učinili taj sistem antiustavnim, a drugo je Inzkova odluka kojom je nametnuo određeni zakon”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare