Vijesti

Dodik nakon izlaska iz Banskih dvora: Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Moja politika nije secesija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon izlaska iz Banskih dvora u Zagrebu odgovarao je na pitanja novinara.

“Izražavam zadovoljstvo s razgovorom, upoznao sam ih sa situacijom u BiH, a razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima. Naša saradnja se odvija na najbolji mogući način. Zahvalni smo na predanoj podršci koju imamo od Hrvatske na našem putu u EU, rekao je potvrdivši daje dogovorena gradnja mosta na Savi kod Gradiške.

“Dobio sam potvrdu premijera da će se se završiti sve na vrijeme i da će projekt biti završen kako je i predviđeno”.

Izjavio je i da se razgovaralo o migrantima te da on njih u BiH ne želi.

“Migranti žele ući u EU, ali oni nama predstavljaju ozbiljan problem i morat ćemo rasteretiti BiH, pokazujemo deficit u rješavanju tog problema”, kazao je Dodik.

“Ključno pitanje je funkcioniranje BiH. Nizom intervencija došlo je do urušavanja odnosa BiH. Danas vidimo pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava marginalizirati položaj Hrvata i Srba i uočili smo da je bošnjačka strana ona koja radi u interesu bošnjačke političke elite”, rekao je odgovarajući na pitanje o kritikama drugih dvojice članova Predsjedništva BiH zbog posjeta Zagrebu.

“Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju prava predviđena Ustavom, na način da se mijenja izborni zakon. Mi imamo dobru saradnju s Hrvatima, ali to nije na štetu Bošnjaka. Ja ovdje nisam došao da podmećem i klevećem već da sagovornike upoznam sa svojim viđenjem situacije i da vidimo na koji način možemo sarađivati, kazao je.

PROČITAJTE  Nakon što je umrla glumica Selma Rustempašić, Izudin Bajrović progovorio: Velika nepravda joj je napravljena

“Postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizira posjete. Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji pa niko nije pravio galamu. Oni mogu sutra ovdje doći i razgovarati. Njihova komunikacija, njihov problem, pokazuju pravo lice Sarajeva. Ja ne želim ništa napraviti na njihovu štetu. Komšić je izabran bošnjačkim glasovima, no on štiti sve na štetu hrvatskog naroda u BiH. Ja ću ih pokušati informirati o ovim razgovorima, ako će htjeti čuti”, dodao je.

Dayton ‘devastiran’

Nedugo potom dao je i intervju za RTL.

“Teme su bile i naša privredna saradnja i projekti koje zajedno radimo. Potrebna je veća ekonomska saradnja”, rekao je Dodik.

“U suštini ja sam izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske. Bilo mi je zadovoljstvo da imam priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske. Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje tri sudije Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najščešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH. Teme su bile i naša privredna saradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci…”, izjavio je.

PROČITAJTE  Oglasio se Urednički kolegij BHRT-a: Javni servis izuzmite iz političkih konotacija

Na pitanje hoće li se rušiti kuće Hrvata koje su na toj trasi, Dodik ističe kako niko nema namjeru ništa rušiti.

“To je davno, prije 25 godina tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju autoputa, vjerovatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice recimo u okolini Modriče mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banje Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Niko to ne radi namjerno”, kaže Dodik.

Dodik jučer: Srpska i Srbija jedna država; Dodik danas: Nisam za secesiju

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Daytona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

“Predsjednik Milanović se htio upoznati s viđenjima. Јa sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banjoj Luci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija”, izjavio je Dodik, koji je dan prije dolaska u Zagreb izjavio da mu je cilj da Republika Srpska i Srbija budu – jedna država.

Dodik je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedan neuspješan hibrid.

“Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustave”, kaže Dodik.Povezani postovi: