Politika

Dodik nakon kuknjave sad hoće da moli Njemačku da razmotri imenovanje Schmidta: Da ne dovode čovjeka u nezgodnu poziciju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je da se unutar Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva neće postići taj cilj.

Ocijenio je da je ključan dogovor između predstavnika Hrvata i Bošnjaka o pitanju Federacije BiH što je, tvrdi, preneseno na državni nivo, a Interresorna radna grupa je za Dodika samo pokušaj pronalaska rješenja što neće biti postignuto.

Ponovio je da SNSD neće dozvoliti učešće predstavnika Centralne izborne komisije (CIK) u radu te grupe navodeći da je ta institucija na lokalnim izborima pokazala namjere koje su bile usmjerene na provođenje određenih politika, a ne zakona.

Kaže da je CIK poništio izbore u Doboju i Srebrenici dok u isto vrijeme to nije učinjeno kada je u pitanju Mostar i neke druge lokalne zajednice u Federaciji BiH iako je bilo prigovora na implementaciju izbora.

"Skeptičan sam kada je u pitanju postizanje političkog dogovora koji se treba desiti na najviše nivou. Narodna skupštine Republike Srpske iskazala je spremnost da razgovara s predstavnicima u Federaciji o svim pitanjima, a jedno od tih pitanje je i izborno zakonodavstvo", dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ocjenjujući da je time došlo do novog usložnjavanja i komplikacije odnosa unutar BiH jer se pokušava dati legitimitet novoj osobi uz izbjegavanje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Konfuzija nastaje i s činjenicom da se sada ne zna ko je visoki predstavnik. Imenovan je novi, a dosadašnji Valentin Inzko je još uvijek tu. To je dodatak neredu sa stanovišta upravljanja i kršenja propisa. Vijeće za implementaciju mira (PIC) ukazuje na potrebu stvaranja pravne države, a oni krše Dejtonski mirovni sporazum i lokalno zakonodavstvo", ocijenio je.

Mišljenja je i da se nesređeni odnosi unutar međunarodne zajednice pokušavaju prelomiti preko Bosne i Hercegovine, države za koju je ponovio da je podijeljena i neuspješna.

Kazao je i da su bonska ovlaštenja za visokog predstavnika prošlost i da je njima posijan dodatni raskol unutar BiH, a naglasio je i da RS neće prihvatiti novog visokog predstavnika niti odluke koje on bude pokušao nametnuti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je dobar dogovor postignut u Beogradu kazavši da Srbija ima pravo i obaveze da bude aktivno uključena u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je njegova potpisnica kao drugih aneksa među kojima je i Aneks 10.

Naglasio je da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma, te dodao da ima pravo i obavezu da bude aktivno uključena i da traži informacije o radu visokog predstavnika i djeluje po tom pitanju.

"Gleda se da se isključe i Srbija i Hrvatska. Mislim da je vrijeme da, ne samo Srbija nego i Hrvatska da se vrate i da prate provođenje Dejtonskog sporazuma. Mislim da je to ok i da niko ne bi trebao da ima problema s tim. Svi se kunu u Dejtonski sporazum, a on je značajno devastiran instrukcijama visokih predstavnika, rekao je Dodik.

Dodik je govoreći o sastanku s ruskim ambasadorom, rekao da nisu razgovarali o 'mirnom razdruzivanju' u BiH.

"Rusija traži poštivanje međunarodnog prava. Ja sam rekao ambasadoru da je dolazak visokog predstavnika, bez Savjeta bezbjednosti UN, nelegalan i nelegitiman", rekao je Dodik.

Govoreći o stavu nekih kako treba Republiku Srpsku dovesti u red kazao da je ovaj entitet u redu. Ali “Bosna i Hercegovina nije”, dodao je.

Istakao je kako je ne prihvatljivo da Bošnjaci nameću stav Srbima i RS-u.

“Bošnjaci nam nameću priči da će stranci nametnuti stanje kakvo oni žele. Šire priču kako smo mi Srbi počinili genocid. Čak i djeca koja su rođena poslije rata trebala bi zbog toga trpiti konsekvence”, kazao je član Državnog predsjedništva.

Dodao je kako nema ništa protv Bošnjaka, čak šta više…

“Cijenim Bošnjake kao narod. Imao sam prijatelje među Bošnjacima i prije, a i poslije rata. Međutim, oni nas nazivaju genocidašima. Po tome logična se stvar izvlači da se treba ukinuti Republika Srpska. Govore nam imate rezervnu zemlju Srbiju i idite tamo. Isto kad bih ja rekao Bošnjacima imate rezervnu državu pa vi idite tamo”, zaključio je Milorad Dodik.

Prvi čovjek SNSD-a danas se dotakao i teme izbora novog visokog predstavnika u državi. Još jednom je naglasio kako Christian Schmidt nema legalitet za njega. Najavio je da će o svome stavu obavijestiti i Vijeće sigurnosti.

“Obratit ću se kao član Predsjedništva generalnom sekretaru UN-a. I svim članicama Vijeće sigurnosti. Upoznat ćemo ih sa ovom situacijom. Tražit ćemo od Njemačke da razmotri tu situaciju. Da ne dovode čovjeka u nezgodan položaj. Da ga neko ovdje ne prihvati jer nema legitimitet”, kazao je na kraju Dodik.