Dodik nakon sastanka sa Borellom: Treba nam novi paket pomoći da prevaziđemo krizu u narednim mjesecima

446

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell sastao se sa sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Predsjedavajući Dodik nakon sastanka sa Borellom kazao je da “u BiH već duži niz godina nema sukoba na bazi etničkog onosa prema drugima, te da Dejtonski sporazum ima u sebi druge vrijednosti.

“Dejtonski ustav je rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to je osnova za sve buduće dogovore u BiH. Razgovarali smo o svemu, mi oko toga u BiH imamo probleme. BiH se odnosi različito i prema Dejtonskom sporazumu. Moram vam reći gospodine Borell da Republika Srpska već 20 i nešto godina obilježava dan Dejtona kao svoj državni praznik i da u tom pogledu je to neradni dan u RS što nije slučaj ovdje u FBiH. Imamo različite poglede. Zamolili smo da BiH u idućoj godini dobije status kandidata i to bi bila nova dinamika koja bi pružila nove okolnosti. Zahvalni smo EU za pomoć u okviru pandemije”, naveo je Dodik, prenosi N1.

Kako je kazao, izgubljeni su ogromni javni prihode zbog covida.

“Treba nam novi paket pomoći kako bismo mogli da prevaziđemo izazove u narednim mjesecima. Najveći problem koji može izazvati mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja je izazvala ekonomske posljedice. Ukoliko ne bude rješavali ekonomske posljedice na pravi način oni će se multiplikovati na političkim razlikama koje ćemo ovdje teško zaustaviti. Zato vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavnja paketa pomoći za BiH. BiH je dio ukupnih problema koje ima EU, SAD i druge zemlje svijeta. Danas je dan kada je prije 25 godina parafiran Dejotnski sporazum. Moram da kažem da ne treba zanemariti ulogu Srbije i Hrvatske, a da su entiteti potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma”, naveo je Dodik između ostalog.