Dodik nakon sastanka Milorad Dodik i Ursula Von der Leyen se rukuju u Predsjedništvu BiH na slici i Željko Komšić i Šefik Džaferović
Politika

Dodik nakon sastanka sa Von der Leyen: BiH treba pregovarački, a ne kandidatski status

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Predsjedništvu BiH kazao je da bi BiH trebala dobiti pregovarački status, a ne kandidatski status.

“Turska je u kandidatskom statusu 45 godina, a Bosnu i Hercegovinu u kandidatskom statusu mogu zarobiti 60 godina. Ovu igru treba igrati korektno i pošteno s obje strane”, ocijenio je Dodik.

On je ovo izjavio novinarima nakon sastanka s Von der Leyen koja boravi u službenoj posjeti BiH.

Stava je da BiH treba ići evropskim putem, ali da je evidentno da i Evropa ima sve više problema. Potrebno je da se objasni kako će se Evropska unija nositi s tim problemima.

“Nije korektno da se govori o kandidatskom statusu, a zadržava se Ured visokog predstavnika u BiH i strane sudije u Ustavnom sudu BiH. Zato to treba primiti sa dosta rezerve. Odluka je na Evropskom vijeću koje će dati konačnu odluku o tome”, podvukao je Dodik nakon sastanka.

Von der Layen se po dolasku u glavni grad BiH sastala sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon toga je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom svečano otvorila novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru Vc.

Pomenuta dionica duga je 6,9 kilometara i uključuje dvocijevni tunel Ivan dužine 1.760 metara.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan iznosi 66.584.028,92 eura bez PDV-a. Projekt je finansiran sredstvima Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima EU. Ona su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) od 11,7 miliona eura.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare