Skandalozno obraćanje Dodika pred UN-om: Napao Inzka, nazvao ga monstrumom

5779

Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje”, dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

“Visoki predstavnici su promjenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Paddy Ashdown je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Inzka”, poručio je Dodik.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Vijeće za implementaciju mira.

“Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone”, istakao je Dodik i dodao da nijedan međunarodni nivo nije uveo visokog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ svoj ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

“Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Inzko ne može da sprečava investicije”, kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

“Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod”, poručio je Dodik, prenosi RTRS.

“Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH”, kazao je Dodik.

I tu nije stao.

“On je pokazao da mrzi Srbe. Inzko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana i ne svih ljudi u BiH”, rekao je Dodik.