Vijesti

Dodik napravio diplomatski gaf: Turska ambasada uputila demanti na saopćenje

Nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, saopćenjem za javnost oglasio se ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč.

Saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

“Kao što je već ranije izjavljeno, u kontaktima je sa naše strane dato do znanja da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni. Naš stav po ovom pitanju je na jasan način prenesen.

Što se tiče migranata, u kontaktima je također naglašeno da se nastavljaju razgovori sa EU i svim drugim zainteresovanim stranama, da se ovdje radi o jednom globalnom problemu te da je potrebno da se zauzme jedan zajednički stav po ovom pitanju”, stoji u saopćenju.

PROČITAJTE  Hrvatska stranka BiH: Milanović i Čović podupiru Dodika. Podupiru li onda i etničko čišćenje koje je počinjeno u RS?

Ovim saopoćenjem Ambasad Turske faktički je demantirala saopćenje koje je poslato iz Kabineta Milorada Dodika.

U tom saopćenju je navedeno kako se “Dodik zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da budu dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH”.

Kako se može zaključiti, Ambasada Turske želi nastaviti projekte, ali je uvjet da Dodik odnosno SNSD odustane od blokada, što bi moglo ugroziti i izgradnju megaprojekta brze ceste Sarajevo – Beograd.

Iz Ambasade dodatno negiraju da je na sastanaku rečeno da “Turska nema strpljenja za dvoličnost EU” u dijelu razgovora o migrantskoj krizi.

PROČITAJTE  Putinov neprijatelj broj 1 tvrdi da zna šta je konačni ratni cilj ruskog predsjednika: Nema to veze sa Ukrajinom...Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare