Politika

Dodik ne prestaje: Ambasadorima koje je imenovao naredio da 11. jula ne spuštaju zastavu BiH na pola koplja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora koji dolaze iz RS da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministrica vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

Naime, ministrica Turković je do sada svake godine slala instrukcije prema ambasadama BiH u stranim zemljama po kojima im se nalaže spuštanje zastave na pola koplja 11. jula kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

“Prema pisanju pojedinih medija, kojim se najavljuje nastavak ustaljene višegodišnje prakse Bisere Turković da uskostranački zloupotrebljava funkciju ministra inostranih poslova i samovoljno, bez konsenzusa Predsjedništva BiH koje je jedino ovlašteno za vođenje spoljne politike, donosi instrukcije za cijelu DKP mrežu BiH, obavještavam i tražim od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji da se dana 11. jula, zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorima, javlja Srna.

On je naglasio da “uporno politizovanje ratnih dešavanja u Srebrenici, i još upornije negiranje ratnih zločina počinjenih od Bošnjaka i ostalih nad Srbima u toku građanskog rata 1992-1995, ne vodi ka pomirenju i suživotu naroda u BiH”.

“Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a imenovana lica, državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja”, rekao je Dodik.

Istakao je da ova instrukcija za ambasadore iz RS ostaje na snazi do daljeg i primjenjuje se i na sve eventualne instrukcije MIP koje se odnose na bilo koji segment jednostranog i jednostranačkog nametanja obilježavanja 11. jula.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare