Politika

Dodik nedavno tražio 800 miliona KM iz Centralne banke BiH. Sad su imenovali njegovog čovjeka u upravu

Upravno vijeće Centralne banke BiH imenovalo je Marko Vidakovića za viceguvernera.

Kako je saopćeno, Vidaković će biti nadležan za Sektor za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom, na mandatni period od četiri godine, počevši od 1.3.2022. godine do 28.2.2026. godine.

Vidaković je inače kadar SNSD-a odnosno Milorada Dodika. On je bio potpredsjednik SNSD-a i bio je poslanik ove stranke u NSRS.

Zanimljivo je da je Milorad Dodik na zadnjoj održanoj press-konferenciji najavio da će od Centralne banke BiH tražiti oslobažanje novca.

Dodik je kazao da bi Evropa, pa i BiH, mogli zapasti u veliku ekonomski krizu zbog rata u Ukrajini te da zbog toga treba iskoristiti novčanu rezervu u konvertibilnim markama.

“U okviru entiteta treba osmisliti ekonomske politike. U Centralnoj banci BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona eura više nego što imamo emisiju… To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve entiteta”, rekao je on.

Sad je Dodik u Centralnoj banci dobio čovjeka koji će biti zadužen upravo za upravljanje novcem i deviznim rezervama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare