Politika

Dodik: Neprihvatljivo slanje vojske na granicu, Radončićev pristup može biti prihvatljiv

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se medijima u Banjoj Luci nakon sjednice sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

“Jedini zaključak koji je danas jasno potvrdio jeste da se odnosi na činjenicu da su Ustavni sud i OHR dio paketa protiv RS. To je politika koja se dugo godina može primjetiti, kao i međunarodne zajednice koja to podržava. To je podmukla aktivnost prema RS usmjerena da se sruše njene dejtonske pozicije”, kazao je Dodik.

“Izvršni komitet ostaje čvrsto pri poštivanju zaključaka NSRS od 14. februara, kao i da naši predstavnici u zajedničkim institucijama obustave donošenje odluke”, dodao je.

On je govorio i o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize.

PROČITAJTE  Na Dodikov zahtjev sutra posebna sjednica NSRS

“Smatramo neprihvatljivim da se angažuju Oružane snage BiH na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, to bi bio pokušaj da se granica markira na određeni način kako bi neke od struktura iz Sarajeva željele. Vidjeli smo da je EU promijenila politiku, ukinula politiku otvorenih vrata. Evropa je odlučila braniti svoje vanjske granice. Podržavamo da u RS nema pravljenja bilo kakvih centara za zadržavanje migranata u RS”, dodaje Dodik.

Potvrdio je i da je imao sastanak s ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem.

“Jeste, tema je bila oko migranata. Želim da kažem da pristup koji njeguje Radončić bi mogao da bude prihvatljiv, a to je da svi segmenti budu uključeni u pitanja koja se tiču BiH”, zaključio je Dodik.

PROČITAJTE  Grošelj: EU već posjeduje sve mehanizme kojima može sankcionirati pojedince pa i druge entitete

Dotakao i koronavirusa, odnosno prvih slučajeva u BiH, odnosno RS.

“Što se tiče koronavirusa, RS ne može biti izolovana i naši organi su poduzeli potrebne mjere. Podržavamo rad i humanitarnih organizacija kao i ponašanje građana koji doprinose rješavanju problema”, zaključio je Dodik.Povezani postovi: