Dodik u Beogradu (Foto: Schreenshot/RTRS)
Politika

Dodik: Nezavisna RS ima veću međunarodnu podršku od Kosova. BiH nema zajedničke izbore

Milorad Dodik, član Predsjedništva BIH, javio se danas iz Beograda. On je govorio o ekonomskoj situaciju u RS, a potom i o izborima.

“Danas RS je ekonomski stabilna, njen budžet je stabilan i nema izazova koji bi mogli da ugroze njeno funkcionisanje. Naravno, zavisni smo od globalnih kretanja. Danas kada je svijetu u ozbiljnoj nestabilnsoti, RS pokazuje stabilnst. Naša zaduženost, ukupan dug RS iznosi 43,7 posto BDP-a za 2022., a stanje javnog duga iznosi 36,6 posto. To govori da je RS niskozadužena.

‘Imamo veći podršku od SDA’

Mi imamo najveći broj zaposlenih u RS ikad. RS je povećala broj zaposlenih u posljednje četiri godine za nekih 40 hiljada”, rekao je Dodik.

Potom je govorio o izborima i obrušio se ponovo na CIK.

“RS je održala izbore i na tim izborima partija koju vodim (SNSD) pobijedila je na svim nivoima. Veliki smo pobjednici. Pobjedili smo za Parlament BiH tako što je SNSD dobio 42 posto glasova. Za BiH smo dobili 240.000 glasova. To u zbiru znači da imamo više 27.000 glasova nego opozcija.

Mi imamo 20.000 dobijenih glasova nego najjača partija u FBiH – SDA koja ima duplo veće glasačko tijelo. Dakle imamo najveću podršku u BiH”, rekao je Dodik.

On je rekao da je SNSD pobjednik i za NSRS i Predsjedništvo BiH. On je dao skandaloznu izjavu po kojoj BiH nema zajedničke izbore i da CIK nema ništa s izborima u RS.

“Naravno da je neprihvatljivo da se ovako sporo vrši prebrojavanje rezultata. To je nemoć BiH. Želim reći jednu činjenicu: CIK koji vodi izbore je naložio da se prvo broje glasovi za Predsjedništvo, nakon toga parlamentrani nivo, a tek onda za predsjednika RS i NSRS. To je uzurpacija, jer oni nemaju ništa s izborima u RS. CIK može samo da provodi izora za Predsjedništvo i Parlament BiH. BiH nema niti jedne zajedničke izbore”, smatra Dodik.

Potom je ponovio staru priču o tome da CIK nije zakonski izabran.

“CIK nije izabran zakonito i u njegovom izboru su učestvovali stranci. Oni su izabrali članove političkih partija iz opozicije – SDS-a i PDP-a. Zakon nalaže da to budu nezavisni kandidati, a ne politički anagažovani pojedinci. I to nije kraj. Članovi iz FBiH su ljudi koji su bili angažirani u SDA sad su članovi CIK-a”, naveo je Dodik.

Iako je tako, navodi Dodik, on je prihvatio da SNSD učestvuje u izborima pod ‘nepovoljnim uvjetima’.

Govoreći o ukupnoj situaciju u BiH, Dodik kaže da je ona loša.

‘RS smo pravili kao nezavisnu državu’

“Što se tiče ukupne situacije, BiH je podjeljena država i društvo bez mogućnosti da se integriše. Prisistvo međunarodnog faktora i njihovog intervencionizma, pokušaj Schmidta da se predstavi kao neki visoki predstavnik, on mijenja izborna pravila, to govori da BiH ne zaslužuje da postoji. Mi ne vjerujemo u BiH koju su nametnuli stranci. Mi vjerujemo u ustavnu BiH i ukoliko bude ugrožavala našu poziciju mi ćemo je odbaciti. Boriti ćemo se za ustavnu BiH dok to bude imalo smisla”, naveo je Dodik.

“Mi smo RS nepravili kao nezavisni državu i mi nikad nismo prihvtili BiH i ovo smo morali prihvatiti i kasnije trpiti kroz sve intervencije međunarodnog faktora”, rekao je on.

Potom je kazao da ‘nezavisna RS’ ima veću međunarodnu podršku nego Kosovo.

“Mi ne vidimo kako je moguće da neko verifikuje priču o Kosovu kao nezavisnoj državi, a na za RS. U tom smislu će se naše aktivnosti voditi”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare