Vijesti

Dodik: NSRS će odbaciti odluku Džaferovića i Komšića o Kosovu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da će se “pozicija Republike Srpske braniti bez oklijevanja, te da neće biti bilo kakvih kalkulacija po pitanju Kosova i statusa RS u BiH”.

Dodik, koji se juče na vanrednoj sjednici tročlanog Predsjedništva BiH izjasnio protiv priznavanja Kosova, najavio je da će se o tom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

On je za TV “Pink” rekao da je “Narodna skupština Republike Srpske bitna poluga vlasti na kojoj se raspravlja o svim važnim spoljnopolitičkim pitanjima i krajnje mjesto odluke, ako postoji dosljedan član Predsjedništva BiH”.

Prema njegovim riječima, priča o “Kosovu u BiH” je kao trakavica, jer se nešto stalno pokušava nametnuti.

On kaže da se članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović i drugi političari “ponašaju kao da je BiH već priznala Kosovo i Srbiji pokušavaju da drže lekcije”.

“Nakon nedavne inicijative američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona o promjeni Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, stvari su se dodatno zakomplikovale i svako pokušava da zauzme početne pozicije. Najveću spremnost za ovakve razgovore imamo mi, odlučni da ojačamo autonomiju i stepen samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”, istakao je Dodik.

On ističe da je Komšiću i Džaferoviću pokušao da pokaže da među njima vlada apsurd, pa je pokrenuo inicijativu kojom je pokazao nedosljednosti.

“Kada je na dnevnom redu bila tačka o prebacivanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, rekli su da se njome krše međunarodna pravila. Sa druge strane, kada je na dnevni red došlo Kosovo, rekli su da ga priznaju. Tada sam ih pitao – šta je sa Rezolucijom 1244, koja je dio međunarodnog prava? Pitao sam ih da li je pravo na teritorijalni integritet zemalja zagarantovano i kako misle da brane teritorijalni integritet BiH, ako su spremni da urušavaju teritorijalni integritet Srbije?”, naveo je Dodik.

On je dodao da su Komšić i Džaferović ova pitanja ignorisali.

“Ići ćemo, dakle, na redovnu sjednicu Predsjedništva, a onda na Narodnu skupštinu, koja će dvotrećinskom većinom odbaciti odluku Džaferovića i Komšića”, rekao je Dodik.

Komentarišući najavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o ponovnoj mogućnosti revizije tužbe protiv Srbije za genocid u Srebrenici, Dodik kaže da Izetbegović iznosi izjave bez pokrića.

“Da bi se ovo i desilo, morao bih i ja glasati za to. Dakle, odluka bi morala biti izglasana na Predsjedništvu, konsenzusom. Ne moram ni da objašnjavam da konsenzusa neće ni biti i da revizija neće ni biti dostavljena”, rekao je Dodik.

Dodik smatra da je Izetbegović to najavio “više radi disciplinovanja vlastitog političkog tijela Bošnjaka, koje se drži zatvoreno u priči da su Srbija i Srbi glavni problem, te da je najbolje da Republike Srpske nema”.

“To je njihova matrica i nema razlike između njih, jer su ujedinjeni oko toga da su im glavni remetilački faktor Srbija i Republika Srpska”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare