Politika

Dodik o vježbi na Manjači: To je više neka online simulacija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da na Manjači nije nikakva NATO vježba, već simultarna vježba. Izrazio je zadovoljstvo što je to uvod u vježbe koje će imati vojska Srbije na Manjači.

"To je više neka online simulacija i radi se između Oružanih snaga BiH i SAD, ne NATO, a bilo je porebno da bismo omogućili da u toku ljeta imamo istu takvu vježbu OS BiH i vojske Srbije", rekao je Dodik.

On je kazao da ova simultarna vježba koja se sada održava, je ona iz 2017. godine kad je bilo predviđeno da se dižu F10 avioni koji su nosili bombe sa osiromašenim uranijumom.

"I da se dižu sa aerodroma u Aleksandrovcu i da gađaju avioni mete na Manjači, pa sam ja kao član Predsjedništva odbacio tu odluku i rekao da se to neće desiti i nije se desilo, dakle, sada se dešava simulacija", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je namjera bila da se tada vježba izvodi na teritoriji Glamoča, što je on spriječio.

"Ponosan sam na činjenicu da ne uzlijeću F10 avioni za koje su u upozorenju kada su rekli da će doći, naveli da niko živ ne smije da im priđe, da niko na 50 metara ne smije da fotografiše. E, tih aviona nema. Tada su rekli, što su naravno Bošnjaci odmah prihvatili, da će gađati na Glamoč, pa smo rekli ‘e ne može ni to, nađite neko drugo mjesto nemojte na Glamoč da upotrebljavate bombe sa osiromašenim uranijumom, ima negdje oko Konjica, gađajte gdje hoćete, ali nemojte na Glamoč, tamo još dovoljno živi Srba da smatramo da je to srpsko mjesto’. To smo mi uradili, a oni koji govore na tu temu mogu da govore šta hoće, a ja sam evo ponosan što ne nakon 25 godina srpska vojska doći na Manjaču, ja sam donio tu odluku, srce mi je ovoliko, a vi pričajte šta hoćete", kazao je Dodik.