Politika

Dodik: Odgovara mi da legalizujem referendum kao način odlučivanja. Srbija treba da ima svoj stav

Srbija treba da ima svoj stav kada je riječ o referendumima u Ukrajini koje organizuje Moskva, zato što štiti svoj integritet, ali meni odgovara da referendum legalizujem kao način odlučivanja statusa Republike Srpske, rekao je za Euronews Srbija član Predsjedništva BiH i kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik gostujući u emisiji "Direktno sa Minjom MIletić" na Euronews Srbija.

Između ostalog, kazao je kako u formalnom smislu Rusija jeste ugrozila teritorijalni integritet Ukrajine, ali da bi volio da se govori o tome kako Amerika ima pravo da ode negdje i zaštiti svoje preduzeće, a “Rusija nema pravo da zaštiti 15 miliona ljudi”.

Kada je riječ o izborima u Bosni i Hercegovini, rekao je da želi da se vrati na mjesto predsjednika Republike Srpske jer nema pravo da bježi od odgovornosti i negira da je finansiran od strane Rusije.

Milorad Dodik je u intervjuu govorio i o skorašnjem susretu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i o tome kako će taj sastanak utjecati na poziciju Republike Srpske.

"Sigurno zbog mene nije proglasio mobilizaciju, iako mi je dan prije rekao da će to uraditi. U svakom slučaju nama posjeta donosi potvrdu o projektima, prije svega gasovod koji preko Srbije treba da dođe do Banjaluke i da tamo na prostoru Prijedora i Banjaluke gradimo dvije elektrane na gas. Ovo je bio period kada sam pokušao da to ojačam, rusku podršku tom projektu i dobio sam je. Što se tiče političkih odnosa u BiH, ruska pozicija je tu poznata.

Ona je isključivo vezana za podršku slovu Dejtonskog sporazuma, kroz podršku međunarodnom ugovoru, a ne onome što Zapad teži da napravi, a to je duh Dejtonskog sporazuma. Tu treba tražiti razloge za moje političko putovanje. Zapad je riješio da Dejtonski sporazum razgradi do mjere da ga ostavi sa strane. Sa druge strane, Rusije je ostala privržena tome i zato je saveznik koga ja poštujem, kao i predsjednika Putina", kazao je Dodik.

Na pitanje zbog čega se lično stavio na stranu Putina, Dodik je kazao:

"Lično mislim da Ruska Federacija ima svoje razloge, da Zapad ima svoje razloge i da je ovaj konflikt koji se sada dešava vezan za odnose između Zapada i Rusije. Da su u pitanju energetski izvori, energetske rude i energetika kojom Rusija raspolaže. Što se mene tiče, mislim da srpski narod u najapstraktnijem smislu ima pozitivan odnos prema ruskoj državi i narodu. Drugo, Rusija je bila korektna u svim odnosima, nije nametala BiH, nije politički uslovljavala kao Zapad. Kada je Britanija, odnosno Zapad, htio da se srpski narod kvalifikuje kao genocidni u prošlom vijeku, Rusija je stavila veto. Kakav bih ja bio čovjek da sve to zaboravim i kažem: da, ovi koji su pobjesneli na Zapadu – ja ih podržavam. Ne, ne podržavam", kazao je.

Dodao je kako je Zapad u dobrom problemu kod sebe u kući.

"Mislim da Evropa nije ono što je bila i nije najželjenije mjesto za sve nas. Mnogo to slabi, mnogo problema ima. Evropa kao kontinent će opstati, ali EU kao organizacija, vidjećemo. Naravno da Amerikanci tu vode glavnu riječ i da to postoji kao takvo. Ali šta da radite, ako prihvatite njihove sugestije i podaništvo njima, onda ste završili za Republikom Srpskom i nacionalnim identitetom i nemate drugog izbora nego da se tome suprotstavite", zaključio je Dodik u intervju.