Politika

Dodik odgovorio Bećiroviću: On zna da od NATO-a nema ništa sve dok se RS pita

Ambasada SAD milorad dodik portret

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Denis Bećirović nema mandat da govori u ime, kako sam kaže, većinske BiH.

Naime, član Predsjeništva BiH danas se sastao u Briselu sa ambasadorima Kvinte u NATO-u. Tom prilikom je osudio Dodikovo odlikovanje Vladimira Putina. Bećirović je to nazvao civilizacijskom sramotom i da to nije volja većinskog naroda.

Dodik kaže da on ne može govoriti u ime 'većinske BiH' jer je 'samo bošnjački član Predsjedništva ili jedna trećina političke volje u BiH'

"A 49 odsto BiH se zalaže za neutralan pristup prema sukobu u Ukrajini.

Umjesto da se izbori za vlastiti politički izraz, i Bećirović bira da se pridruži antiruskoj histeriji. I to u trenutku dok SAD priznaju da su u BiH ubacile 80 miliona za suzbijanje tzv. ruskog uticaja. Pitam se kako se zove to što rade SAD i zašto bošnjačka politička elita uporno žmuri na svakodnevno američko miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i pitanja koja se tiču njene spoljne politike”, istakao je Dodik.

Orden Putinu nije u ime BiH, nego RS

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Bećirovića da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike, predsjednik RS je poručio da je RS, a ne BiH, dodijelila orden Putinu.

"Ne znam što bi se iko, pa i Bećirović ograđivao od toga. Mi nismo ni rekli da je to orden u ime BiH. I što je najvažnije otvoreno smo uradili šta smo smatrali da treba. Orden ruskom predsjedniku nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini. Već ima isključivo veze sa principijelnom ruskom politikom prema Dejtonskom sporazumu”, rekao je Dodik.

Što se tiče Bećirovićeve priče o NATO i članstvu BiH u tom savezu, Dodik je rekao da i Bećirović zna da od toga nema ništa sve dok se pita RS.