Politika

Dodik odgovorio Sattleru: On ne bi trebao da govori o vladavini prava u BiH. Sve što kritikuju i osuđuju stvorili su sami

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za Srnu da je mučna i tragikomična izjava šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera da “nema pravog evropskog puta bez napretka u vladavini prava u BiH”, kojom, istakao je Dodik, de facto upravljaju stranci, a de jure treba da odgovaraju domaći političari.

“Pričati o vladavini prava u zemlji u kojoj neizabrani stranci donose zakone, smjenjuju legalno izabrane političare, utiču na tokove i izbore u pravosuđu, u kojem još sjede strane sudije, miješaju se u gotovo sve pore društva je i drsko i nepodnošljivo za slušati svima koji putem izbora dolaze na odgovorne funkcije, pa i meni”, istakao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu Sattlera o vladavini prava u BiH, a u vezi sa snimkom razgovora Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić koji se pojavio u javnosti.

PROČITAJTE  Džaferović: Vrijeme je da se Aleksandar Vučić izjasni protiv Dodika, ako to ne uradi imamo pravo da sumnjamo da ga podržava

Kada Christian Schmidt kaže da je došao da se bavi evropskom budućnošću zemlje, naveo je Dodik, tada Sattler ćuti, a odlično zna da Schmidt, čak i da je izabran po proceduri koju predviđa Aneks 10 a nije, nema prava da se bavi tim pitanjima, i to govori u prilog tome da je i Sattler saučesnik u razgradnji evropskog puta BiH, iako je upravo on delegiran za ta pitanja od EU.

“Događaje koje Sattler komentariše i izvodi zaključke generisali su upravo on i njegovi prethodnici, kao i razni svjetski mešetari, te stoga ni on, ni oni o vladavini prava ne bi smjeli da govore u BiH. Sve što danas kritikuju i osuđuju u BiH stvorili su sami”, zaključio je Dodik.

PROČITAJTE  Raskol Dodika i Lukača sve očigledniji. Dok je jedan pljuvao po Ambasadi SAD, drugi dogovarao saradnju


Povezani postovi: